П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Допомога самотнім, пісні страви та молитви: У ПЦУ нагадали традиції на Святвечір

    У Православній Церкві України нагадали традиції українців на Святвечір, напередодні Різдва Христового. Цього дня пригощали бідних, молились і не сідали вечеряти аж до появи першої вечірньої зорі.

    «Вся родина, спільно молячись, дякує Господу за прожитий рік, просить Його благословіння на наступний і сідає за стіл до святкової вечері, під час якої споживають кутю, узвар та інші пісні страви. На Святвечір згадують і померлих родичів, молячись за спокій їхніх душ. А ще з давнини до нас дійшла добра традиція, про яку часто люди нині забувають: пригощати вечерею самотніх, бездомних та потребуючих людей, творячи добрі діла на славу Божу», – йдеться у дописі ПЦУ.

    Православна Церква України зазначило, що різдвяний Святвечір – особливий час напередодні великого свята Різдва Христового, а історія святкування Навечір’я сягає перших віків християнства. «Розпочинають християни цей день у храмах, де звершуються Великі або Царські Часи, Зображальні, а також Вечірня і Божественна літургія за чином святителя Василія Великого, а ввечері – Всенічне бдіння. В цей день ми з трепетом очікуємо на прославлення великого чуда – народження нашого Спасителя, втіленої досконалої Божої Любові».

    Згідно з православним календарем, Навечір’я є останнім днем постування перед Різдвом Христовим і за благочестивою традицією православні християни не споживають їжі до появи першої вечірньої зорі, яка символізує зорю, що спрямовувала східних мудреців-волхвів до Віфлеєму, де народився Господь Ісус Христос.

    «Дорогі брати і сестри, зберігаймо наші святі різдвяні національні традиції і передаваймо їх нашим дітям! Нехай Господь благословляє кожну сім’ю. Затишного вам родинного святкування!», – написали у ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне