Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Екснардеп: Монахині РПЦвУ влаштовували пиятики із чиновниками, щоб блокувати переходи до ПЦУ

    Монахині московського патріархату в Україні (РПЦвУ) влаштовували пиятики із українськими чиновниками, для того щоб останні не реєстрували нові громади які забажали приєднатись до Православної Церкви України.

    Про це пише український історик, громадський діяч, народний депутат 1 скликання, доктор історичних наук, професор Арсен Зінченко на своїй сторінці у соцмережі.

    Він опублікував архівний запис, датований квітнем 2019 роком, із свого щоденника: «Сьогодні подзвонив надійний товариш і повідомив, що громада в Стрільчинцях Немирівського перейшла до ПЦУ. Після цього в село приїхав відразу начальник районної міліції з погрозами ініціяторам і всій громаді. У жінки, голова громади, стався інсульт. В село має приїхати голова РДА, щоб протидіяти переходу. Центром координації в протидії переходам є Немирівський жіночий монастир Московського патріярхату. Його ігуменія влаштовує для районного начальства щонедільні пиятики. Туди з’їжджаються голова РДА, начальник міліції, головний лікар і там розробляють стратегію протидії переходам».

    Автор допису зазначив, що Немирівський район ще з кінця 1980-х років відзначався крайнім комуністичним мракобіссям. Тамтешній перший секретар райкому партії Хижняк запекло переслідував найменші спроби вчителів району організуватися у підтримку Народного Руху, поширенню Просвіти й запровадженню нових демократичних і національних засад в шкільному житті.

    «Як народному депутатові, голові підкомісії Верховної Ради з питань освіти, доводилося кілька разів приїжджати до Немирова на влаштовувані Хижняком колективні нагінки вчителям і знімати ці спроби тотального залякування. Як видно, спадкоємці Хижняка й дотепер міцно тримають в руках московські знамйона і чекістські звйоздочкі, діючи разом із московськими попами й попессами», – написав Арсен Зінченко.

    За повідомленням обласної преси, напередодні місцевих виборів у жовтні 2020 р. голова Немирівської ОТГ Віктор Качур разом зі священником МП Павлом Петльованим їздив селами району і обіцяв, що тільки він прийде головою, то всі церкви відкриє.

    Московський піп організував у Стрільчинцях п’ятьох людей, які залишилися в МП. Він їздив з Качуром агітувати по селах, і розказував, що істинна Церква – це МП і що ці громади, навіть якщо вони втратити свій статус, мають право зайти в церкву і служити.
    Коли цей піп з головою ОТГ приїхали агітувати до Стрільчинців і почали розповідати п’ятьом бабцям: «Ви заходьте в церкву. Я дозволяю». А поряд стояло 200 людей, які голосували за перехід громади в ПЦУ, і запитували: «Як? А ми тоді хто? Їх пять, вони мають значення, а нас 200 – ми нічого не варті?».

    Найсвіжіше

    Популярне