Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Чехії вшанували пам’ять дипломатів УНР, похованих на території держави

    Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс 22 грудня вшанував пам’ять дипломатів Української Народної Республіки, які поховані на території Чехії.

    “Укрінформ”, з посиланням на представництво України в Чеській Республіці, повідомляє, що захід було приурочено до Дня працівників дипломатичної служби України.

    Євген Петрович Перебийніс поклав квіти до могил Костянтина Мацієвича, Максима Славінського, Григорія Сидоренка, Костя Лоського, Миколи Ґалаґана, Миколи Стаховського, Івана Мірного, Дмитра Антоновича, Євгена Голіцинського та Олександра Вілінського.

    Зображення: Посольство України в Чеській Республіці

    Костянтин (Кость) Андріанович Мацієвич був міністром закордонних справ Української Народної Республіки (УНР) та главою Надзвичайної дипломатичної місії УНР в Румунії.

    Максим Антонович Славінський очолював Надзвичайну дипломатичну місію УНР в Чехословаччині. У 1945 році був заарештований в Празі радянськими спецслужбами.

    Григорій Микитович Сидоренко був послом УНР у Відні, головою делегації УНР на Мирній конференції в Парижі, Міністром пошти й телеграфу УНР.

    Костянтин (Кость) Лоський був український громадським і політичним діячем, батьком героя Крут Ігоря Лоського. Перебував на посаді посла УНР у Швеції, Фінляндії та Норвегії.

    Микола Михайлович Ґалаґан у 1918 році став дипломатичним представником УНР в Королівстві Румунія. У 1945 році був вивезений радянською військовою контррозвідкою до Києва.

    Микола Ананійович Стаховський — український громадсько-політичний діяч, дипломат, лікар. Перший голова дипломатичної місії УНР у Великій Британії.

    Іван Іванович Мірний очолював канцелярію Міністерства закордонних справ, входив до складу делегації УНР на Паризькій мирній конференції.

    Дмитро Володимирович Антонович був головою дипломатичної місії УНР в Римі (1919 р.), один з організаторів та ректор Українського вільного університету у Відні та Празі; голова Українського історико-філологічного товариства у Празі. Один із засновників Музею визвольної боротьби України у Празі.

    Євген Миколайович Голіцинський (1878–1932) — український дипломат, викладач. Очолював дипломатичну місію УНР у США, Естонії та Латвії.

    Олександр Валер’янович Вілінський (1872-1928) – український громадський діяч, дипломат, всесвітньо відомий інженер і науковець. Один із засновників Української Центральної ради.

    Найсвіжіше

    Популярне