Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Щонайменше чверть київських храмів РПЦвУ побудовані з порушенням законодавства

    “Слідство.Інфо” оприлюднило результати дослідження юридичного статусу ділянок землі у місті Києві, якими користуються три найвпливовіші православні конфесії – Православна церква України, Українська греко-католицька церква та Російська православна церква в Україні (УПЦ МП).

    Вивчення проводилось в рамках проекту “Золото церкви”, а всю отриману і проаналізовану інформацію оформлено в інерактивну карту церковних земель Києва, яка вже доступна на сайті проєкту.

    Журналісти Євгенія Моторевська та Дмитро Реплянчук з’ясували, що найбільше порушень стосуються саме храмів і споруд РПЦвУ.

    “На території Києва розташовано більше 150 храмів, монастирів та інших релігійних споруд РПЦвЦ. Інформації про частину з них немає ані в кадастровій карті, ані в рішеннях Київради щодо виділення землі. Тобто, приблизно кожен четвертий храм побудовано з порушенням закону”, – розповів Дмитро Реплянчук.

    З метою отримання інформації про кожен храм, відомості про які відсутні в офіційній документації, журналісти спрямували відповідні звернення до РПЦ в Україні, Київської міськради та Держгеокадастру. Через деякий час Київрада надала офіційну відповідь, що дозволів на будівництво вказаних кореспондентами храмів столична влада не надавала.

    Одним із найвідоміших прикладів таких нелегальних будівництв є Десятинний монастир, розташований поблизу розкопок Десятинної церкви. Коли почались активні розкопки старовинної церкви, РПЦвУ без будь-яких дозволів звела там свій монастир. Тоді його будівництво навіть спричинило масові протести, а Міністерство культури та представники київської влади зазначали, що дозволів на спорудження монастиря вони не надавали.

    Журналісти повідомляють, що незаконне спорудження церков відбувається переважно за однаковим сценарієм. Спочатку на місці майбутнього храму з’являється хрест, згодом — намет. А тоді вже поряд із наметом починають зводити церкву. Як правило, будівництво не зупиняють навіть протести місцевих мешканців.

    Характерно, що відповіді з РПЦвУ про підстави будівництва храмів журналісти так і не отримали.

    “Слідство.Інфо” нагадує, раніше у рамках проекту “Золото церкви” журналісти встановили, що кожен п’ятий з єпископів РПЦвУ має житлової нерухомості на понад 300 квадратів.

    Найсвіжіше

    Популярне