П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    ПЦУ єдина має канонічну юрисдикцію для православних в Україні, – митрополит Епіфаній

    Предстоятель Православної Церкви в Україні митрополит Київський і всієї України Епіфаній у своїй доповіді на Архієрейському соборі наголосив, що після Об’єднавчого собору лише ПЦУ має канонічну юрисдикцію для православних в Україні, а московський патріархат, знаходиться тут всупереч канонам і звичайному порядку.

    «… всім слід виходити з усталеної і незмінної нової канонічної реальності, яка з’явилася для України і Вселенського Православ’я завдяки належним рішенням Вселенського Патріархату щодо усунення задавнених несправедливостей, завдяки Об’єднавчому Собору, який сполучив до того поділене українське православ’я у єдиній Помісній Церкві, і завдяки Томосу про автокефалію. Ця реальність полягає в тому, що як кожна Помісна Церква має виняткову канонічну юрисдикцію на своїй території, так і Православна Церква України єдина має канонічну юрисдикцію для православних в Україні. Інші (православні, – ред. ДФУ) юрисдикції, в першу чергу Московський Патріархат, якщо і знаходяться тут, то всупереч канонам і звичайному порядку. А тому раніше чи пізніше всі повинні врегулювати своє положення, послідувати Томосу та з’єднатися з Православною Церквою України або отримати її згоду на певну форму своєї тимчасової присутності за ікономією», – йдеться в доповіді митрополита Епіфанія, цитує офіційний сайт ПЦУ.

    Він підкреслив, що московському Патріархату слід полишити старі марні сподівання, що з плином часу або з допомогою сильних світу цього він зможе знову опанувати церковну владу над Україною, як сталося це у минулих століттях.

    «Томос про автокефалію назавжди встановив, що Православна Церква України є однією з Помісних Церков у Диптиху Вселенського Православ’я, з відповідними обов’язками та правами. Серед цих прав – повноцінна участь у всеправославних зустрічах, нарадах та зібраннях. Слід підкреслити, що будь-які ініціативи з обговорення українських церковних справ без залучення Православної Церкви України – від початку приречені на неуспіх, а сподівання щось вирішити про нас без нас – марні. Перебіг і підсумки зустрічі в Аммані у лютому цього року ще раз це засвідчили», – зазначив у доповіді предстоятель Православної Церкви України.

    Найсвіжіше

    Популярне