Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Новий міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна: Генерал, яка активно боролась з пропагандою “русского міра”

    18 грудня 2020 року голосами 248 народних депутатів Верховна Рада України ухвалила рішення про призначення міністром у справах ветеранів України генерал-майора Служби безпеки України Юлію Лапутіну.

    Юлії Лапутіній довелося відчути агресивну налаштованість “русского міра” ще у 1994 році, коли вона, як військовослужбовець СБ України, брала участь у кількох складних операціях із нейтралізації сепаратистського путчу в Криму.

    2008 року вона виступила з ініціативою втілення концепції ментальної інтеграції мешканців Автономної Республіки Крим до України, але після приходу до влади Віктора Януковича ініціатива була припинена.

    Після оголошення Антитерористичної операції Лапутіна перебувала в складі групи СБУ, яка висадилася в аеропорту Краматорська, що на той час контролювали сепаратисти. Її завданням було налагодження контактів із проукраїнськими активістами, розвідка та передача інформації в Київ. Лапутіній також довелося вести переговори з місцевими прихильниками сепаратистів, які збиралися штурмувати українські блокпости. Штурму тоді вдалося уникнути.

    Жінка-генерал Юлія Лапутіна очолила Міністерство ветеранів/фото Ліга.нет
    Юлія Лапутіна. Фото: Ліга.нет

    Потім, вона обіймала в СБУ посаду заступниці начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки.

    Ще у 2017 році, під час роботи круглого столу “Витоки війни на Донбасі, або інформаційна зброя РФ” у Слов’янську, Юлія Лапутіна стверджувала, що Росія свідомо розпочала підготовку агресивний дій щодо України з часу здобуття нашою країною незалежності. На початкових етапах агресії основною зброєю була інформація.

    Вона наголошувала, що все розпочиналося з поширення в українському інформаційному просторі російського контенту, героїзації російської армії, підвищення значущості СРСР у Перемозі у Другій Світовій війні. У фільмах та серіалах все частіше почали з’являтись ностальгічні настрої за радянським союзом, усіляко висвітлювалась нерозривність українського та російського народів. У книжкових магазинах ширилися примірники російської літератури.

    Зображення взято з strana.ua

    Видання “Страна.ua” стверджує, що досить вагомим виявився внесок Лапутіної у заборону на території України російських соцмереж та інтернет-ресурсів таких, як “Вконтакте” і “Яндекс”.

    У своїх лекціях про методи ведення інформаційної війни Росією проти України вона приділяла чималу увагу участі в цій війні Російської православної церкви, а також, Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП).

    Зокрема, у 2018 році, під час одного з чергових відряджень до східних областей України, вона інформувала про вивчення літератури РПЦвУ на предмет виявлення у ній закликів до сепаратизму. Окрім цього, вона прямо звинуватила клір Святогірської лаври у “зберіганні за іконами молитовних текстів за російську державу”.

    “Розслідування проводиться шляхом проведення наукових експертиз, виявлення документів, свідчень людей, які бачили або були учасниками заходів, які проводила УПЦ МП. Здійнюється опитування свідків та збір доказів, досліджується церковна література на предмет наявності маніпулятивних текстів”, – наголошувала Юлія Лапутіна.

    Враховуючи чималий особистий досвід новопризначеної очільниці міністерства у справах ветеранів України, а також, наявність у неї наукового ступеню кандидата психологічних наук, дійсно можна вірити у те, що протидія інформаційній пропаганді “русского міра” на найвищому рівні в Україні стане ще більш ефективною і результативною.

     

    Найсвіжіше

    Популярне