Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній назвав чіткі кроки для отримання статусу патріархату для ПЦУ

    15 грудня на Архієрейському соборі Митрополит Київський і всієї України Епіфаній назвав чіткі кроки для отримання статусу патріархату для Православної Церкви України.

    «Ми віримо і переконані, що пройшовши шлях утвердження єдності Православ’я в Україні та досягши визнання Томосу про автокефалію більшістю Православних Церков, ми матимемо всі підстави порушувати перед Вселенським Патріархатом питання про надання Православній Церкві України почесної гідності всеправославно проголошеного Патріархату. Але як не ставлять віз попереду коня – не можна, не довершивши перших завдань вимагати другого. Відтак не від гучних заяв і гасел, а від кропіткої щоденної праці усіх нас, від збереження нами єдності й миру, залежить наближення часу втілення в життя ідеї всеправослано утвердженого Київського Патріархату», – сказав митрополит Епіфаній, передає офіційний сайт ПЦУ.

    Він також нагадав, що протягом року, що минає, ПЦУ довелося знову зіткнутися з діяльністю деяких єрархів та кліриків, спрямовану на руйнування єдності Православної Церкви України. «Звучали заяви з безпідставними звинуваченнями, чинилися спроби налаштувати членів єпископату проти Предстоятеля, під гаслами «відновлення Київського Патріархату» продовжувалися спроби через судові позови зруйнувати юридичну основу існування ПЦУ, захопити майно Київської Митрополії, тощо».

    «Всі ці спроби не мають під собою жодної об’єктивної основи, викликані не турботою про благо і про майбутнє Помісної Церкви, а виключно емоціями та незадоволеними руйнівними амбіціями», – сказав архіпастир.

    «Нас не полишає сподівання, що з Божою допомогою всі, хто відійшов або бажає відійти від єдності ПЦУ – повернуть зі згубного шляху самоізоляції та служіння інтересам противників Помісної Церкви і України, дослухаються до соборного заклику про припинення руйнівної діяльності», – підсумував предстоятель ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне