Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Вашингтоні відбулось екстрене засідання Ради нацбезпеки через потужні російські кібератаки

    У суботу 12 грудня 2020 року Білий дім скликав екстрене засідання Ради національної безпеки через хакерську атаку на Міністерство фінансів США, внаслідок якої зловмисники отримали доступ до внутрішнього електронного листування відомства.

    Про проведене виданням Reuters розслідування, повідомляє “Укрінформ”.

    “Троє людей, знайомих з розслідуванням, заявили, що нині вважається, що Росія несе відповідальність за атаку.”, – йдеться в повідомленні.

    Зокрема, за словами двох джерел, атаки на американський Мінфін пов’язані з недавно розкритим зломом великої американської компанії з кібербезпеки FireEye, яка обслуговує державні та комерційні організації.

    Також кібератаки зазнала IТ-компанія SolarWinds, яка обслуговує державних замовників у виконавчій гілці влади, збройних силах і спецслужбах США.

    У цілому, зазначається, що атака російських хакерів не обмежується однією організацією, а є “масштабною кампанією кібершпіонажу, спрямованою проти уряду США та його інтересів”.

    Окрім цього, видання “НВ” інформує, що Рада нацбезпеки і оборони України оприлюднило заяву, у якій стверджує, що хакерський злом в США стався через сервер оновлень системи управління продуктами SolarWinds Orion Platform (її версії 2019.4 — 2020.2.1 HF1). Атаку пов’язують з діяльністю хакерської групи APT29 або Cozy Bear, які підозрюють у співробітництві зі Службою зовнішньої розвідки РФ.

    “З огляду на те, що продукти SolarWinds не поширені у використанні державними органами в Україні, ризики для ураження державних українських систем не є критичними. Однак висока активність хакерських угруповань, які пов’язують з російськими спецслужбами, загрожує тим суб’єктів господарювання, які використовують цей продукт”, – зазначили в РНБО України.

    Як повідомлялося раніше, в суботу хакери зламали систему Міністерства фінансів США і національного управління з телекомунікацій і інформації, а саме отримали доступ до внутрішнього електронного листування відомства.

    “Укрінформ” нагадує, що під час президентських виборів у США хакерське угруповання Fancy Bear, яке пов’язують з російськими спецслужбами, атакувало електронні адреси штаб-квартир Демократичної партії в Каліфорнії та Індіані, а також кількох впливових аналітичних центрів у Вашингтоні та Нью-Йорку.

    “Духовний фронт” раніше писав, що у Міністерстві юстиції США зауважили, що жодна країна не використовує свої кіберпотужності настільки ж зловмисно та безвідповідально як Росія, а у стратегічній доповіді “НАТО-2030” Росія звинувачується у здійсненні агресивної зовнішньої політики і називається головною загрозою для євро-атлантичного регіону.

    Найсвіжіше

    Популярне