П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Ще дві православні церкви можуть незабаром визнати ПЦУ, – Порошенко

    Православну церкву України зовсім скоро можуть визнати ще дві православні церкви. Про це на каналі UA:Перший розповів п’ятий президент Петро Порошенко.

    «Чому це взагалі стало можливим? Тому що ні Путін, ні Кіріл ніколи не вірили, що ми отримаємо Томос. Але цей процес вже не зупинити. Вже третина світового православ’я, де українська церква одна з п’ятнадцяти православних-сестер церков, визнали Україну. Я точно знаю, бо проводжу переговори і зараз, використовуючи дипломатичні можливості, що принаймні дві православних церкви знаходяться на дуже короткій відстані від визнання, і лише пандемія цьому перешкоджає», – зазначив Петро Порошенко.

    Нагадаємо, 15 грудня минає друга річниця Об’єднавчого Собору за участі архієреїв трьох православних церков України. На цьому соборі був обраний предстоятель автокефальної церкви – Митрополит Епіфаній.

    Станом на жовтень 2020 року ПЦУ визнали чотири православні церкви: Вселенський патріархат, Александрійський патріархат, Православна церква Еллади та Православна церква Кіпру.

    Із 11 жовтня 2018 року, коли відбулося скасування акту від 1686 року про тимчасовий дозвіл Московському патріарху висвячувати Київських митрополитів, а всі єрархи РПЦвУ втратили титули. РПЦ не визнає рішення Вселенського патріархату та розірвала канонічне спілкування з Константинопольською церквою та церквами, які визнали ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне