П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Історія однієї «нагороди»: Медаль «За возвращєніє Крима» була замовлена в грудні 2013-го

    У п’ятницю 21 березня 2014 року міністр оборони РФ видає наказ № 160 «Про заснування медалі Міністерства оборони Російської Федерації „За возвращєніє Крима“». У понеділок 24 березня розпочинаються перші нагородження беркутівців і російських військовослужбовців. Виходить, що за вихідні хтось виготовив медалі. А тепер дивимося реальну історію.

    Перша інформація на сайті держзакупівель про тендер на «Поставку медалей в подарунковій упаковці з бланками посвідчень» була опублікована 17 грудня 2013 року. Початкова ціна 2 967 750 ₽. Кінцевий термін подачі заявок 25 грудня. Жодних інших медалей МО РФ в цей період не замовляло. У передноворічний день 30 грудня був проведений аукціон на виробництво медалі, який виграло ТОВ «Завод Мосштамп».

    Дивимося продукцію на сайті «Мосштампа». Медаль «За возвращєніє Крима» дійсно є в переліку. Жодних інших медалей на замовлення МО РФ завод в цей період не випускав. Переходимо до переліку контрактів за 2014 рік. З МО РФ укладено лише два контракти, і обидва в січні. Один — на виробництво металевих значків, а інший, від 13.01.2014 р. — на поставку медалей в подарунковій упаковці.

    Термін виготовлення — 21 день. З початку лютого медалі вже чекали своїх героїв. Це призвело до невеликого конфузу. На медалі вибито початок операції — «20 лютого 2014 року». Цього дня Янукович був ще легітимним президентом. 21 лютого він підпише угоду з опозицією і 23 лютого поїде до Криму. Потім буде вивезений на російському військовому кораблі. Зате 20 лютого сталася розстріл на Майдані.

    Окупація Криму і війна на Донбасі готувалися задовго до початку Майдану. Просто по телеящику про це не розкажуть, як і про багато інших злочини Кремля.

    Джерело: Юрій Христензен

    Найсвіжіше

    Популярне