П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Російські чиновники заздалегідь виправдовуються за провал “вакцинації” від коронавірусу

    Після того як президент Російської Федерації Владімір Путін розпорядився розгорнути масову вакцинацію росіян від коронавірусу препаратом “Спутнік-V”, який не пройшов усіх клінічних досліджень і який сам президент РФ досі не вжив, в російському медіа-просторі почалися дивні події.

    Про це пише “Інформаційний навігатор” з посиланням на експерта Олександра Коваленка.

    Так, одна офіційна особа за іншою стали робити заяви, які викликали безліч запитань щодо того, а чи буде масова вакцинація мати позитивний ефект в боротьбі з коронавірусом і взагалі – чи відбудеться вона?

    Перш за все, хотілося б нагадати заяву віце-прем’єра Татьяни Голікової, призначеної Путіним відповідальною за “вакцинацію” росіян, про те, що при вживанні “Спутнік-V” протягом 42 днів не можна вживати алкоголь. З урахуванням специфіки Росії, населення якої одне з найбільш питущих, таку умову дотримати практично не реально, а це значить, що велика кількість доз вакцини просто не матиме належного ефекту і люди, які їх собі вкололи, все одно захворіють коронавірусом.

    Насправді ж Татьяна Голікова такою заявою про настільки сувору вимогу при застосуванні вакцини, якої немає в жодного іншого препарату в світі, убезпечила себе від відповідальності за провал недієвої вакцинації. Адже якщо в пресі почнуть з’являтися повідомлення про те, що люди, які вакцинувалися, захворіли пізніше на коронавірус, їх можна буде просто звинуватити в недотриманні вимог застосування.

    Що ж, з цим розібралися. Але 11 грудня в справу втрутилося Міністерство оборони РФ в особі офіційного представника силової структури генерал-майора Ігоря Конашєнкова, який заявив, що країни Заходу планують дискредитувати російську вакцину.

    У свою чергу, це повідомлення, так само як і заява Татьяни Голікової, рознеслося російськими ЗМІ і стало головною темою ранкових новинних стрічок в РФ.

    Звичайно, складно собі уявити, як ще більше можна дискредитувати вакцину, яка не пройшла клінічних досліджень, яку відмовляється вживати президент Росії і при вживанні якої не можна 42 дня пити, але, схоже – можна. І Міністерству оборони про це прекрасно відомо. І відомо буде потенційним іноземним замовникам вакцини, які отримали обмежену кількість доз для проведення досліджень, паралельно замовляючи поставки західних аналогів.

    Але важливий інший момент – Росія не здатна не те, щоб забезпечити поставки вакцини за кордон, а й забезпечити навіть внутрішні потреби через відсутність відповідних потужностей для виробництва препарату.

    Наприклад, буквально вчора знайома нам Татьяна Голікова повідомила, що до кінця лютого для потреб росіян буде вироблено близько 6,9 млн доз вакцини “Спутнік-V”.

    Що цікаво, рівно місяць тому, 11 листопада (ще до розпорядження Путіна про масову вакцинацію), директор НДЦ ім. Гамалеї Алєксандр Гінзбург заявляв, що початок вакцинації можна очікувати в січні-лютому 2021 року, коли обсяг виробництва вакцини буде досягати до 6 млн доз на місяць.

    Але, як ми бачимо, до кінця лютого буде вироблено тільки 6,9 млн доз, або, якщо відраховувати від дня заяви Гінзбурга, 11 листопада, то в середньому по 2 млн доз на місяць!

    І тут ще одна цікава обставина. У листопаді віце-прем’єр РФ Татьяна Голікова заявляла, що до кінця 2020 року в Росії буде вироблено понад 2 млн доз вакцини “Спутнік-V”, або, якщо бути чесним, то правильніше використовувати: “всього 2 млн доз “.

    Тобто, станом на сьогодні, згідно з планами на лютий 2021 року Росія, з населенням близько 140 млн людей, не зможе виробляти потрібної кількості вакцини для внутрішнього споживання. І ні про які гіпотетичні поставки за кордон навіть мови бути не може! Але цей провал, як внутрішній так і, тим більше, зовнішній, потрібно буде якось пояснити. І як же ще можна виправдати неминуче фіаско як не через “страх” західних конкурентів російської чудо панацеї та інформаційної дискредитації “Спутнік-V”?

    Сама ж ситуація із “Спутнік-V” мені дуже нагадує істеричну брехню росіян з питання завершення будівництва трубопроводу “Північний потік-2”. Добудуємо трубопровід “Північний потік -2” до кінця грудня 2019 … Не добудували. Добудуємо до травня 2020 … Не добудували. Добудуємо до грудня 2020! Чи не добудували. Ех, ось візьмемо і добудуємо в 2021!

    І не можна не згадати в цьому контексті спроби нав’язати Україні виробництво “Спутнік-V” на українських підприємствах, за допомогою незатихаючого, шаленого лобізму російської вакцини через проросійську партію ОПЗЖ і підконтрольні їй інформаційні майданчики. Адже з урахуванням настільки критичного стану виробничих потужностей в РФ, створюється враження, що ОПЗЖ та її глава Віктор Медведчук не так “піклується” про здоров’я українців, скільки намагається пролобіювати хоч одну виробничу площадку “Спутнік-V” для внутрішніх потреб Росії.

    Тому що, поки всі країни, куди зверталася Москва за допомогою у виробництві недовакціни, їй відмовили як, наприклад, Франція. Нагадаємо, що з опублікованої в ЗМІ Франції розмови Еммануеля Макрона і Владіміра Путіна стало відомо про прохання президента РФ в наданні допомоги у вигляді надання французьких потужностей для виробництва “Спутнік-V”.

    Велика наддержава нездатна навіть налагодити власне виробництво свого ж напівфабрикатного препарату … Але винен у всьому буде “підступний Захід”. Як завжди.

    Найсвіжіше

    Популярне