Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Наша віра через випробування і спокуси загартовується і зміцнюється, – предстоятель ПЦУ

    Митрополит Епіфаній виголосив проповідь, в якій він підкреслив, що віра зміцнюється і загартовується завдяки життєвим випробуванням і спокусам.
    «І віра наша, і любов до Бога, і вірність добру та правді через випробування і тягарі, через подолання спокус світу цього – загартовуються, стверджуються і зміцнюються», – сказав предстоятель Православної Церкви України в день пам’яті святої великомучениці Катерини та преподобного Меркурія Чернігівського.
    Митрополит Епіфаній нагадав слова із євангельського читання де є попередження Спасителя про те, що на Його вірних учеників чекають важкі випробування: «Накладуть на вас руки і гнатимуть вас, видаючи в синагоги і у в’язниці, і поведуть перед царів і правителів за ім’я Моє. […] І видаватимуть вас і батьки, і брати, і родичі, і друзі, і декого з вас умертвлять; і зненавидять вас усі за ім’я Моє» (Лк. 21: 12, 16-17).
    «Чому ж Господь допускає для Своїх учеників, для християн, зазнавати страждань, і навіть допускає, щоби гонителі по видимому перемагали їх? Найперше тому, що цей шлях боротьби кожна людина має пройти сама. Це і є той наш особистий хрест, який якщо не візьмемо і не будемо нести, йдучи за Христом – не будемо достойні увійти в Царство Боже. Як ніхто не міг замість Спасителя світу принести викупну жертву, щоби подолати силу гріха і владу смерті, так і замість нас ніхто не може увірувати, ніхто не може пройти за нас шляхом спасіння – вузьким і тернистим. Так, ми не самотні на цьому шляху! З нами – Сам Господь. Але йти цим шляхом має кожен самостійно, щоби здобути, з допомогою Божою, перемогу над владою зла в самих собі», – сказав Блаженніший.
    «Чому ж Господь дає нам такі випробування? Як приклад можемо навести – тренування тіла і фізичні навантаження. Чи приносять вони втому, чи бувають часом важкі та складні? Безперечно, що так. Але коли людина несе цей тягар, то загартовує тіло, через випробування і втому – зміцнюється, набуваючи сил і зберігаючи здоров’я. Так і віра наша, і любов до Бога, і вірність добру та правді через випробування і тягарі, через подолання спокус світу цього – загартовуються, стверджуються і зміцнюються. Тому хоча і важко нам буває на цьому шляху – але іншого немає і не може бути», – пояснив предстоятель Української церкви.
    Він зауважив, що у день пам’яті святої великомучениці Катерини та Меркурія Чернігівського, ми пригадуємо, як вони перемогли у духовній боротьбі – і ми, з Божою допомогою можемо перемогти. «Вони подолали всі труднощі та спокуси і навіть саму смерть. Тож нехай Господь за їхніми молитвами зміцнить нас, примножить нашу віру й духовні сили. Щоби у малому чи великому, перед ближніми чи перед усім світом – ми залишалися вірними Богові нашому», – підсумував митрополит Епіфаній.
     

    Найсвіжіше

    Популярне