Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Приватна армія Віктора Медведчука: "козачки", "патріоти" і спортсмени

    В Україні багато крупних бізнесменів мають приватні міні-армії. Видання LIGA.net проаналізувало, хто входить в армію Віктора Медведчука, звідки беруться ці люди і чому правоохоронці роблять вигляд, що не помічають цього, а також хто створює картинку для проросійських каналів, і хто першим буде захищати антимайдан.
    Окремий розділ розслідування присвячений “духовному полку” кума Путіна.
    Крім фізичного захисту Медведчук витрачає ресурси на захист “канонічного православ’я”. Однак тут монополії у Медведчука немає, і він “конкурує” з іншими політиками з табору екс-“регіоналів” – Вадимом Новинським, Сергієм Ківаловим і Сергієм Льовочкіним. За словами Юрія Берези (екс-командувач полком спецпризначення “Дніпро-1” і нардеп восьмого скликання від “Народного фронту”), в кожному чоловічому монастирі РПЦвУ знаходиться “від 100 бойовиків, переодягнених у попів і підконтрольних російським спецслужбам”.
    Волонтер Роман Синіцин і екс-глава штабу полку “Азов” Владислав Соболевський кажуть, що в областях є “ідейні козачки”, які охороняють храми УПЦ МП. За їх словами, ці “козачки” складають кістяк, контрольований російськими спецслужбами. І коли потрібно “захистити” якийсь храм, то, як і у випадку з ПЗЖ (Патріоти – За життя), включається фактор грошей, і набираються спортсмени, які забезпечують силову підтримку.
    Найбільш активно акції на “захист” храмів РПЦвУ проходили після надання Томосу Православній церкві України, коли релігійні громади намагалися зібратися і прийняти рішення про перехід в лоно ПЦУ. Однак і зараз фіксується агресивна поведінка “прихожан” РПЦвУ. У лютому 2020 року в Чернігівській області віряни УПЦ МП побили священика ПЦУ. А на початку жовтня невідомі погрожували розправою священикам храму ПЦУ в Закарпатській області.
    Співрозмовники LIGA.net впевнені, що спецслужби повинні припиняти діяльність загонів, подібних до ПЗЖ.

    “Ключове питання до СБУ. Чому вони допускають і терплять ці рухи. Або їм це вигідно, або вони не працюють в цьому напрямку. Хоча це очевидний проросійський елемент, з яким потрібно працювати”, – Синіцин.

    Соболевський вважає, що “Патріоти – За життя” – це сила, яка буде зустрічати російські окупаційні війська в разі військового вторгнення: “Це умовні козачки в Криму і харківський Оплот 2014 року. Це перші люди, які будуть захищати новий можливий антимайдан”.

    Найсвіжіше

    Популярне