Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Собака на сіні: У Чернігові РПЦвУ не облаштовує територію 245-річного храму і не прибирає потворний паркан

    У Чернігові міська влада витратила неабиякі гроші, щоб з’єднати Воскресенську церкву з дзвіницею, які роз’єднали дорогою за радянських часів, повідомляє “Сіверщина”.
    Два роки тому вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков писав про ці плани: “Отже, йдеться про те, щоби замість автодороги між двома будівлями однієї церкви зробити об’їзд по напівколу поза дзвіницею. Наявна територія дозволяє зробити дорогу з двостороннім рухом і повноцінними вело- та пішохідними тротуарами. Зараз це місце є частиною церковного господарського двору, тут розташовані підсобні господарські споруди. Ідеться про обмін земельних ділянок: церква замість частини двору одержить ділянку, на якій зараз дорога, і об’єднає свою територію в єдине ціле”.
    Дорогу віддали. Об’їздну зробили, паркан обновили. Все за рахунок міста.
    А що зробили представники московської церкви? Господарчий двір віддали? Чи хоча б упорядкували свої лахи? Чи може прибрали страшний паркан? Та навіть стару табличку з радянською назвою не зняли.

    Світлина: Тетяна Миргородська

    Оце і є відношення московської церкви до українського міста, його благоустрою, його мешканців і українських законів.
    Цікаво, пам’ятка архітектури надовго в оренді МП? Які є санкції, якщо умови оренди не виконуються? Які санкції передбачені при порушенні благоустрою?
    Довідка:
    Воскресенська церква у Чернігові побудована у 1772—1775 рр. на міському цвинтарі за ініціативою і на кошти поміщиці Катерини Борковської із окремою дзвіницею, у нижньому ярусі якої була розташована церква Святого Григорія.
    Світлина: Вікіпедія

    Після Жовтневого перевороту церкву закрили, на її території проклали дорогу, яка розділила церкву від дзвіниці.
    За свою історію Воскресенська церква не зазнала суттєвих перебудов. З усіх діючих під час Другої світової війни храмів у Чернігові до 70-х рр. ХХ ст. вона залишалася єдиною, де проводилися богослужіння. До речі, у ті часи невеличка церква була в Чернігові кафедральним храмом

    Найсвіжіше

    Популярне