Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Лист патріарха Варфоломія І предстоятелю Кіпрської церкви

    18 листопада 2020 року Вселенський патріарх Варфоломій І написав відповідь на листа Предстоятеля Кіпрської Православної Церкви Архієпископа Хризостома, у якому той повідомляв про своє рішення визнати православну Церкву України.
    Лист опубліковано на офіційному сайті Православної церкви Кіпру.
    Вселенський патріарх у своєму листі висловив повагу “Благословенному і святішому архієпископу Нової Юстиніани та всього Кіпру, дуже дорогому брату у Христі Бозі й колезі» Блаженнійшому Хризостому.
    Патріарх Варфоломій І пише, що дуже зрадів коли прочитав листа архієпископа Хризостома від 20 жовтня, у якому той пояснює своє рішення визнати ПЦУ. “Від щирого серця висловлюємо Йому свою теплу подяку”, – написав патріарх Варфоломій.
    Вселенський патріарх підкреслює, що тривале і богословське ієрархічне служіння Блаженнійшого Хризостома і його участь в міжправославних та загальноправославних конференціях дало свій внесок у розвиток православ’я. Він висловив шану архієпископу за відстоювання святих канонів Церкви.
    Натхненний цими канонами, Блаженнійший Хризостом вже офіційно визнав Православну церкву України. «Інформація про цю подію… наповнила радістю та глибоким задоволенням у серцях нас та всіх православних у Православній Церкві, за що ми щиро вдячні. Однак ця подія може стати взірцем для тих, хто ще не прийняв подібного рішення, щодо сестринської Церкви», – йдеться у листі.
    Вселенський патріарх Варфоломій І нагадав, що всі нові Православні церкви, не отримували свою автокефалію від Вселенського Синоду, як Кіпрська православна церква, а отримали її від Вселенського патріархату.
    “Історія свідчить про це однозначно, що деякі Церкви сьогодні ставлять під сумнів цей привілей (отриману від Вселенського патріархату автокефалію, – ред.), на якому базується саме їх існування як автокефальних Церков. Тому Блаженнійший Архієпископ Хризостом справедливо вказує і критикує таку непослідовність, що вона потребує негайного лікування”, – йдеться у листі.
    “Вселенський патріархат діяв у справі Церкви України, так само як і при проголошенні всіх нових автокефальних Церков, добровільно та самовіддано, на основі багатовікової традиції. Наша Пресвята Церква, радіє, що у виконанні відповідального і не завжди безперешкодного служіння вона має в особі Блаженнійшого Хризостома гарячого прихильника”, – підсумовується у листі Вселенського патріарха.

    Найсвіжіше

    Популярне