Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ цілковито підпорядковується церковній, а через неї й «кремлівській» Москві, – митрополит Олександр

    Митрополит Олександр в інтерв’ю Духовному Фронту України пояснив, що самі ж кіпрські єрархи, які виступають проти ПЦУ, визнають так звану «УПЦ МП» як частиною Російської православної Церкви і вона не може бути автономною канонічною структурою. РПЦвУ цілковито підпорядковується церковній, а через неї й «кремлівській» Москві.
    «Дійсно, кіпріоти-антагоністи заявили і зайвий раз підкреслили, що УПЦ (МП) митрополита Онуфрія, це ніяка не канонічно-автономна структура, як би про це не розповідали. Вона, згідно з існуючим «статусом», обумовленим положеннями «фількиної грамоти», як часто називають в церковному середовищі документ покійного патріарха Алексія від 1990 року, цілковито підпорядковується церковній, а через неї й «кремлівській» Москві. Це сукупність єпархій РПЦ в Україні, яку вона, а з нею і всі її сателіти, в свою чергу, вважає своєю недоторканною канонічною територією», – сказав Митрополит Олександр.
    «Хоча зараз єрархи цієї структури, котрих було люб’язно покликано в грудні 2018 року на Собор до Святої Софії Київської і які це запрошення Константинопольської Матері-Церкви відкинули, називають себе «українською церквою», але вона такою не є… Єрархи Кіпру про це прямо говорять, що ця «Українська православна церква» належить до юрисдикції Московського патріархату. З лаврських пагорбів це сором’язливо і системно спростовують, називаючи її «самостійною і незалежною». Але в Заяві прямим текстом говориться кіпрськими єпископами: вони визнають її не як самостійну церкву, а як юрисдикційну сукупну одиницю московського патріархату. Спасибі їм за це. Можливо хоч так у наших братів відкриються очі».
    Він зауважив, що РПЦвУ в нинішньому її виді, з канонічної точки зору, є «новоутворенням перехідного періоду», створеним свого часу для подальшого росту і вдосконалення канонічного статусу до форми «автокефалії», або деградації в форму «екзархату».
    «Період «перехідної форми» закінчився зі смертю митрополита Володимира (Сабодана), коли УПЦ під його керівництвом йшла шляхом вдосконалення свого канонічного статусу. Сьогодні спостерігається протилежний процес – регрес. Вона зветься «українською православною церквою» по формі, проте не є такою по суті.», – пояснив Він
    Митрополит Олександр зауважив, що після надання томосу ПЦУ, так звана «УПЦ МП» має називатись «російською православною церквою в Україні». У майбутньому РПЦвУ можливо отримає повноцінну автономію, як це є у Китайській і Японській автономній церкві.

    Найсвіжіше

    Популярне