Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ вирішили перестати молитись за Архієпископа Кіпрського Хризостома

    20 листопада 2020 року архієреї РПЦ на Синоді Російської Православної Церкви вирішили припинити поминати у диптихах Архієпископа Кіпрського Хризостома ІІ. Це рішення опубліковане у Журналі засідання Священного Синоду РПЦ № 77, повідомляє patriarchia.ru.
    У РПЦ також показали свої крокодилячі сльози, висловивши жаль з того факту, що Архієпископ Хризостом пом’янув за богослужінням предстоятеля ПЦУ Митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Традиційно на Синоді РПЦ українську церкву назвали розколом.
    «Неможливість поминання імені Архієпископа Кіпрського Хризостома II в диптихах, молитовного та євхаристійного спілкування з ним, а також співслужіння з тими ієрархами Кіпрської Церкви, які вступлять в церковне спілкування з представниками українського розколу», зазначено у Журналі Синоду РПЦ.
    У російській церкві вирішили не вдаватись у богословські подробиці даного рішення, адже богослів’я це не сильна сторона російського православ’я. А саме російські архієреї не пояснили, що саме відбулось, коли кожен архієрей Кіпрської церкви, згідно статуту (стаття 12.2.b) Кіпрської церкви, у своїй єпархії згадав за богослужінням архієпископа Хризостома. Тому що саме таке згадування кіпрськими єрархами означає визнання канонічним (правильним) рішення архієпископа Хризостома визнати ПЦУ і жоден єпископ Кіпрської церкви не насмілився перестати згадувати архієпископа Хризостома у своїй місцевій єпархії.
    Деякі зі 4х заявили лише про відмову співслужити із Хризостомом, що є з богословської точки не є чимось значущим, ніж згадування за літургією, бо спільне співслужіння ієрархів відбувається лише на великі свята, а згадування предстоятеля відбувається за богослужінням, щонеділі, і майже щодня (у великих містах). Отже, відмова від співслужіння не означає розрив євхаристійного єднання й всі архієреї Кіпрської церкви підтримали дії Хризостома – визнати ПЦУ і самі визнали це рішення коли згадали ім’я Хризостома за богослужінням.
    Також у РПЦ опустили той факт, що кожен хто згадує розкольника сам стає розкольником. Таким чином, якщо РПЦ не згадує за своїми богослужіннями 4-х предстоятелів православних церков, то вона б мала не згадувати тих, хто згадує Вселенського патріарха, Александрійського патріарха, предстоятелів Грецької й Кіпрської церков, – а це всі православні церкви крім РПЦ. Таким чином, РПЦ мала б залишитись в самоізоляції зі всіма церквами, але цього не сталось. Значить московська церква суперечить сама собі й згадує тих хто згадує, на їх думку, «розкольників». Отже, сама того не декларуючи й заперечуючи, Московська церква визнає Православну церкву України.
    У РПЦ «б’ють на випередження», адже передчувають свій близький крах. Саме завтра, 23 листопада, відбудеться засідання Синоду Кіпрської православної церкви, на якому її предстоятель – Архієпископ Хризостом буде головувати. Визнання ПЦУ предстоятелем Кіпрської церкви не буде винесене на голосування, бо воно не потребує будь-яких голосувань на Синоді. Архієпископ Хризостом лише пояснить своє рішення визнати ПЦУ іншим єрархам Кіпрської церкви, повідомляє офіційний сайт Кіпрської Церкви.
    Коли у 2019 році аналогічне рішення РПЦ було прийняте щодо Грецької церкви, архієпископ Кіпрський Хризостом засудив його. Тоді він сказав, що такий розрив може бути виправданим лише в разі відпадання когось у єресь. Але ні Вселенський Патріарх, ні Афінський Архієпископ не є єретиками з точки зору «світового православ’я», зазначив він.
    Цікаво, як тепер відреагують ті четверо архієреїв Кіпрської церкви, які отримали від Росії Мерседеси й потім писали книги проти ПЦУ. Чи буде їм «не соромно дивитись в бік Росії», як і раніше, навіть після того як Росія кинула навіть «своїх» на Кіпрі. Самоізоляція продовжується. РПЦ вже не хоче знатись і чотирма церквами, які визнали ПЦУ: Вселенський патріархат, Александрійський патріархат, Грецька ПЦ і Кіпрська ПЦ. Далі буде.
    Нещодавно, невіглаством у церковних канонах відзначився митрополит Онуфрій, коли звинуватив Вселенського патріарха у «папізмі».

    Найсвіжіше

    Популярне