Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «Відділена» від держави РПЦвУ занадто прагне втрутитись в діяльність президента України

    Російська православна церква в Україні ( так звана «УПЦ МП») продовжує інформаційний тиск на Офіс Президента у зв’язку з анонсованим візитом до України Вселенського патріарха Варфоломія І.
    Керуючий справами РПЦвУ митрополит Антоній (Паканич) дозволив собі висловити “рекомендації” президентові України, які дуже схожі на погрози та ультиматуми. Про це пише “РІСУ”, з посиланням на “Православную жизнь”.
    “Президент має турбуватися про внутрішній стан суспільства, про внутрішню ситуацію. Вважаю, що перед тим, як запрошувати керівника релігійної організації з іншої держави, треба було потурбуватися тим, як це сприйме українське суспільство, чи не приведе це до рухів протистояння”, – тонко натякнув на можливі наслідки візиту Вселенського патріарха до України митрополит Антоній (Паканич).
    “Ми однозначно говоримо, що патріарх Варфоломій незаконно втрутився в релігійну ситуацію в Україні, і це втручання призвело до протистояння, захоплень храмів нашої Церкви, до побиття наших парафіян, наших священнослужителів. І досить дисонуюче звучать слова Володимира Зеленського, що Патріарх Варфоломій піклується про мир в Україні”, – підкреслив він.
    Наостанок керуючий справами РПЦвУ заявив: “Ми проти того, щоби Патріарх Варфоломій приїжджав в Україну. Тому можна передбачити, що його приїзд слугуватиме не миру в Україні. Ми маємо навчитися жити за Конституцією. А Конституція прямо говорить, що держава відокремлена від Церкви. Тому будь-яке втручання державних діячів у внутрішнє життя Церкви суперечить нашому основному закону”.
    Здається, вже давно настав час, щоб юристи РПЦвУ розтлумачили митрополиту Антонію, що Конституція виключає не лише втручання державних діячів у внутрішнє життя Церкви, а й втручання релігійних діячів у життєдіяльність органів державної влади. Саме ця друга, важлива складова відокремленості Церкви від держави дивним чином “стерлась” з пам’яті владики.
    Також митрополиту Атонію не завадила б консультація юристів, які б пояснили що, якщо архієреї та інші представники духовенства РПЦвУ спрямують свої зусилля на молитву, братерське спілкування, а поряд з цим припинять агресивну політику у відношенні інших конфесій і не будуть розбурхувати суспільство аналогічними заявами, то ніяких протистоянь не виникне і миру досягти буде набагато легше.
    Проблема полягає в тому, що митрополит Антоній, як і будь-який сповідник ідеології “русского міра”, здатний лише транслювати риторику, окреслену в Кремлі. А ця риторика, як відомо, рясніє погрозами, маніпуляціями і ультиматумами. Не відомо лишень, чому релігійна організація, представником якої є митрополит Антоній (Паканич), і досі зберігає у своїй назві слово “Українська”.
    Принагідно “РІСУ” нагадує , що 16 жовтня 2020 року після молебню за Україну у Патріаршому храмі Святого Георгія Стамбула президент Зеленський та перша леді зустрілися з Вселенським патріархом Варфоломієм І. Володимир Зеленський запросив Патріарха відвідати Україну.

    Найсвіжіше

    Популярне