Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Російський шоу-бізнес як знаряддя окупації

    Політика зовнішньої агресії, яку проводить РФ по відношенню до України, включає в себе не тільки безпосередні військові операції. Росія застосовує всі можливі інструменти впливу, які дозволять досягти будь-яких цілей, навіть тих, які засуджує весь цивілізований світ. Одним з таких інструментів став шоу-бізнес, який вже давно використовується Кремлем як своєрідна «ідеологічна зброя», постріли якої «вражають» не тіло, а мозок українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Впливаючи на свідомість громадян, представники російського шоу-бізнесу завдають не меншої шкоди, ніж російські спецслужби. Необхідно відзначити, що цей вид «зброї», Росія використовує як на окупованих територіях Донбасу, так і в Криму.
    Кандидат юридичних наук Віктор Філатов розглядає конкретні факти і події, з метою чіткого з’ясування цілей такого ідеологічного впливу, повідомляє Асоціація реінтеграції Криму.
    Українські експерти в сфері національної безпеки відзначають, що культурна політика РФ в українському напрямку з початку конфлікту була повністю інтегрована в загальну стратегію ліквідації української державності. Тобто, шоу-бізнес, по суті, став знаряддям російської пропаганди, метою якого є культурна експансія України. І тут слід визнати, що національна гуманітарна політика України виявилася неефективною в сенсі протистояння цій зовнішній загрозі. Звичайно, за роки окупації ми розробили відповідну практику відсічі, але на початку держава опинилася беззахисною, а Росія, навпаки, почала активно використовувати цей інструмент на свою користь. Однією з найвідоміших маріонеток Кремля є співачка Юлія Чічєріна, яка з початку конфлікту на Донбасі відразу ж виступила з концертами для бойовиків на окупованих територіях. Крім цього, співачка показово отримала паспорт так званої «ЛНР».
    Ця російська співачка всупереч усім заборонам неодноразово перетинала кордон з Росією в окупованому Криму. Так, в 2016 році вона виступила з концертом в Сімферополі на честь «приєднання» Криму до Росії. Крім співу, Юлія Чічєріна активно вихваляла «русскій мір» і кримчан за їх мужність і силу. До речі, в даний час ця співачка вже відзначилася в Нагірному Карабасі, де потрапила під обстріл. Там вона також співала для бойовиків із самопроголошеної республіки. Це вказує на повну керованість російського шоу-бізнесу з боку Кремля, який «передислоковує» співаків і акторів туди, де вони потрібні саме сьогодні. Варто відзначити, що роль російського шоу-бізнесу не обмежується пропагандою Кремля. Дуже часто їх залучають для популяризації окупованого півострова на російських просторах. В основному мова йде про створення ілюзії привабливості окупованого Криму.
    Так, в 2019 році ціла група представників російського шоу-бізнесу відвідала півострів. Серед них відомі співаки та співачки Валєрія, Стас Міхайлов, Наталя Корольова, Ігор Ніколаєв, а також відомий продюсер Йосіф Прігожин. Вони побували в Масандрі і дегустували колекційні вина. Причому, ця група кремлівських агітаторів потрапила на підконтрольне окупаційній владі підприємство з порушенням порядку законного в’їзду до Криму, встановленого Україною. Підкреслимо, що представники російського шоу-бізнесу крім того, що агітують за Владіміра Путіна, беруть на себе і дещо інші функції. Наприклад, співаки і актори коментують політику Кремля щодо України і постійно підкреслюють, що окупований півострів постійно був російським, і тому Україна не повинна мати ніяких територіальних претензій. Подібні висловлювання дозволяли собі Олєг Газманов, Лоліта Мілявська, Грігорій Лєпс та інші. Це означає, що в РФ шоу-бізнес і політика по суті є рівнозначними елементами тамтешнього правлячого режиму.
    Доказом цього є дивовижна згуртованість культурної еліти Росії навколо питання підтримки окупації Криму. Як відомо, ще в 2014 році, відразу після окупації, більше 80 відомих діячів культури і мистецтва підписали лист на підтримку позиції Владіміра Путіна по ситуації в Україні і Криму. Це такі представники театру і кіно, як Сєргєй Бєзруков, Міхаіл Боярскій, Ніколай Расторгуєв, Фьодор Бондарчук, Надєжда Бабкіна. У відповідь українська культурна еліта засудила дії російських колег. Ініціатором такого звернення стала відома українська актриса театру і кіно Ада Роговцева, яка засудила підтримку окупації окремих українських територій. Хоча навряд чи таке засудження вплине на тих, чиє мистецтво повністю підпорядковане політичному режиму в державі, і фінансується виключно за принципом ідеологічної ідентичності з цілями Кремля.
    Однак є випадки, які взагалі не вкладаються в розум, коли зірки шоу-бізнесу, по суті, закликають до війни, беручи в руки зброю. Так, відомий російський актор Міхаіло Порєчєнков ще в 2014 році відвідав бойовиків на Донбасі і стріляв у бік позицій українських військових з донецького аеропорту. За такі дії СБУ відкрила кримінальне провадження за статтею 258-3 Кримінального кодексу України (участь у терористичній діяльності). Так що, по суті, мова йде про заклик брати зброю в руки і відстоювати інтереси РФ, навіть якщо це суперечить міжнародному праву і здоровому глузду. Незрозуміло чим керувався актор, адже в результаті власних дій йому закрита дорога не тільки в Україні, але і в європейські держави і США, які можуть видати його Україні. Напевно, основною рушійною силою є обіцянки нових ролей і ефірів на федеральних телевізійних каналах.
    Причому деякі з представників російського шоу-бізнесу висловлюють своє невдоволення кримчанами. Так, співак Юрій Лоза, який всіляко схвалював спробу окупації українського півострова, нещодавно повернувшись з Криму почав в соціальних мережах скаржитися на кримчан. Зокрема, він заявив, що жителі півострова намагаються швидко заробити великі гроші і не думають про духовний розвиток і любов до свого краю. Також співак зазначив, що Крим самостійно вижити не може, і «існує тільки в умовах фінансування з федерального бюджету». Тобто, швидше за все російський шоу-бізнес повинен не тільки агітувати за Владіміра Путіна, а й чітко вказувати окупованій території на її місце в складі «імперії». Юрій Лоза навіть не може припустити, що на сьогодні кримчанам не до духовного розвитку, адже вони страждають від соціально-економічної кризи і тотальної мілітаризації окупованого півострова. І тоді на перший план виходить не любов до свого краю, а банальне виживання. Можна сказати, що російську еліту обурює бажання кримчан жити добре, як вони звикли за часів України. Напевно, вони повинні брати приклад з інших регіонів РФ, де рівень життя «нижче плінтуса».
    Російський шоу-бізнес намагається просувати політику Кремля не лише на тимчасово окупованих територіях, а й на території України. Напевно, і таке завдання поставлене владою РФ. Це досить цинічно, адже українці засуджують окупацію і болісно реагують на подібні заяви. Наприклад, у 2017 році на музичному фестивалі джазу у Львові російський співак Мітя Фомін в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що для нього Крим – це по факту російська територія. Крім цього, він заявив, що дуже часто виступає в окупованому Криму з концертами. Так що в Росії в стан зброї переведено все, навіть культура. Саме тому російські зірки і надалі будуть продовжувати одночасно відвідувати окуповані території і рватися до України. Вони розглядають нашу державу як «залежну від Росії», а ще розуміють, що збираючи концерти в Києві, Одесі та інших українських містах можна дуже непогано заробити.
    Причому вражає нахабство, з якою представники російського шоу-бізнесу хочуть потрапити до України. До речі, багато хто з тих, хто прагне виступити перед українською публікою схвалив захоплення Криму і неодноразово виступав в окупованому півострові. Наприклад, на початок 2020 року в Україні планувалося провести концерти відомих співаків з РФ Валєрія Сюткина і Алєксандра Сєрова. Перший в попередніх своїх інтерв’ю російському телеканалу, назвав окупацію Криму «блискучою операцією Путіна з відновлення історичної справедливості», другий в свою чергу, неодноразово виступав в окупованому Криму і привітав кримчан з «поверненням додому». Незрозуміло, чи є у таких «зірок» хоч якісь моральні цінності. Швидше за все це звичайне примус Кремля, і ті, хто відмовиться виконувати вказівки, потраплять у немилість.
    На жаль, є приклади зради, коли зірки українського шоу-бізнесу їдуть в Росію і відкрито виступають на стороні держави-агресора. Для прикладу наведемо кілька персоналій: Ані Лорак, Віра Брежнєва, Наталія Корольова, Світлана Лобода, Макс Барських, Таїсія Повалій. За фактом ці зірки не тільки мають українське коріння, а й стали відомі завдяки українцям. Однак, після захоплення Криму і початку війни на Донбасі, всі вони дуже швидко перейшли на бік РФ, і тепер заробляють кошти, а також підтримують режим РФ. На сьогодні у цих «зірок-зрадників» вистачає розуму не їхати в Крим з концертами, але вони дуже часто виступають на корпоративах у топ-чиновників і бізнесменів РФ. Так, в 2015 році Ані Лорак виступила на корпоративі Новосибірської птахофабрики. За підтримки Кремля вона вже не в перший раз стає кращою співачкою Росії за версією МУЗ-ТВ. Отже, РФ намагається не тільки використовувати вітчизняний шоу-бізнес, а й переманювати українських зірок на свою сторону, і за цю зраду вона готова платити сповна.
    Шоу-бізнес настільки приваблює окупаційну владу Криму, що Сєргєй Аксьонов навіть хоче створити на окупованому півострові аналог американського Беверлі-Хіллз. Він уже закликав світових зірок шоу-бізнесу купувати нерухомість і земельні ділянки біля моря. Навіть наводиться список тих зірок, які вже виявили бажання отримати російське громадянство: боксер Рой Джонс, лідер американської рок-групи LimpBizkit Фред Дерст і французький актор Самі Насері. Переважно мова йде про досить сумнівних персонажів або про тих зірок, які не проти заробити пропагандою Кремля, уникнути прогресивної шкали податку на своїй батьківщині, потрапити на Олімпіаду або просто привернути увагу світових ЗМІ. Історії вже відомі подібні особи на кшталт Жерара Депардьє і Стівена Сігала, і останньому СБУ заборонила в’їзд в Україну. Причиною такої заборони є політичні настрої актора, які несуть загрозу територіальній цілісності Української держави. Американський актор відзначився і тим, що незаконно відвідав Крим з російським паспортом, який отримав в 2016 році з рук Владіміра Путіна.
    Очевидно, що Росія використовує шоу-бізнес для пропаганди власних цінностей і нав’язування кримчанам і жителям окупованого Донбасу потрібних ідеологічних поглядів. Насправді, така «зброя» може бути досить дієвою, адже російські зірки мають багато прихильників, які готові слухати своїх кумирів. Шоу-бізнес в Росії вже давно став політичним інструментом впливу на свідомість. Причому цей інструмент використовується в наступних основних напрямках як формування проросійської позиції у місцевого населення окупованих територій і дестабілізація ситуації в Україні. По суті, це повноцінний елемент гібридної війни, в рамках якої всі учасники діють злагоджено за вказівкою Кремля. За такий послух РФ надає власним зірок преференції і дозволяє заробляти гроші. Усвідомлюючи або не усвідомлюючи того, російський шоу-бізнес виконує злочинні накази, і потім обов’язково буде відповідати за це перед українським народом і міжнародною спільнотою.
    Справедливо сказати, що є в Росії дійсно творчі особистості, які відмовилися виступати в окупованому Криму і засудили окупацію Українського півострова. Влада Кремля відразу ж склала список таких осіб і намагається всіляко псувати їм життя. Серед них слід відзначити: Лію Ахєджакову, Валєнтіна Гафта, Наталю Фатєєву, Лєоніда Куравльова, Фьодора Добронравова, Алєксандра Балуєва, Станіслава Садальського, Ельдара Рязанова. Всі вони засудили дії Росії в Криму і розглядають їх як втручання в справи незалежної держави. Переважно це представники театру і кіно, хоча і деякі співаки також не стали на бік Кремля. Зокрема, Андрєй Макарєвіч, Лайма Вайкулє, Боріс Грєбєнщіков та інші. Сьогодні Україна намагається чітко документувати порушення представниками шоу-бізнесу Росії законодавства України щодо в’їзду в Крим. Основним інструментом тут є встановлення заборони на в’їзд в Україну, який поширюється не тільки на концертну діяльність, але і на звичайні приватні візити. Таким чином ми демонструємо засудження окупації Криму. Для багатьох російських зірок така позиція стала несподіванкою, адже вони не очікували, що наша держава буде захищати власну територіальну цілісність усіма доступними правовими засобами.

    Найсвіжіше

    Популярне