Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Від Covid-19 помер митрополит Елладської церкви Іоан (Тасяс) – єрарх, що дуже любив Україну

    15 листопада помер великий прихильник ПЦУ – митрополит Лагадаський Елладської православної церкви Іоанніс. Він заразився коронавірусом і був госпіталізований до лікарні Папагеоргіу в Салоніках.
    Позитивний тест на коронавірус він здав у п’ятницю, і з тих пір велася боротьба, щоб зберегти його в живих, але вона закінчилася о 6:36 у неділю вранці, повідомляє orthodoxia.info
    Іоанніс (Тассіас) народився в Салоніках в 1958 році. Закінчив церковно-педагогічну академію в 1979 році та кафедру пастирського та соціального богослов’я Університету Салонік у 1982 році.
    Того ж року він був висвячений на диякони в Святій єпархії в Салоніках і взяв на себе керівництво Молодіжним відділом. У 1983 році він був висвячений на пресвітера і служив у церкві святих Кирила і Мефодія до 1994 року. Потім був направлений у церкву покровителя святого Димитрія як священник. З 1983 року служив настоятелем Святого монастиря Святої Феодори Солунської, з 1994 року – Протосинкелом Святої митрополії Салоніки.
    Він був обраний 10 травня 2010 року Священним Синодом Грецької Церкви митрополитом Лагадаським. Висвячений на єпископа 16 травня 2010 року архієпископом Афінським Єронімом II при церкві Святого Димитрія Солунського.
    Він є автором численних теологічних статей та досліджень. Брав участь у Богословських конференціях. Викладав у навчальних центрах катехизису та в школі післядипломної освіти Святої Митрополії в Салоніках. Близько 20 років він представляв радіо- і телевізійні шоу. Він також викладав у Вищій церковній школі в Салоніках.

    Спільні служіння з українським духовенством

    Митрополит Іоан відомий своєю підтримкою українського православ’я. 26 липня 2019 року, на запрошення владики, делегація Православної Церкви України відвідала Лангадаську митрополію, де в кафедральному соборі (м. Лангадас) зберігаються мощі святої мучениці Параскеви. У співслужінні єпископату та священства Константинопольської, Елладської та Української Православних Церков була звершена Божественна літургія, очолювана митрополитом Верійським, Науським і Камбанійським Пантелеймоном (Калпакідісом). Під час літургії йому співслужили, окрім митрополита Іоана (Тасьяса), також архієрей ПЦУ архієпископ Чернівецький і Хотинський Герман (Семанчук), митрополит Артський Калиник (Коробокіс), митрополит Триккійський і Стагонійський Хризостом (Насіс) та єпископ Фермський на спокої Димитрій (Грольос). У своїй промові після завершення літургії митрополит Іоан, зокрема, зазначив, що для нього велика честь співслужити із архієреєм з України. Зі свого боку представники ПЦУ висловили подяку як високопреосвященим владикам, так і грецьким державним службовцям за тепле прийняття і спільні молитви.
    28 липня 2019, разом із делегацією Православної церкви Еллади, відвідав Київ, взявши участь у святкуванні 1031-ї річниці хрещення Русі, у тому числі в літургії, котру очолював Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.
    11–12 вересня 2019, на запрошення митрополита Іоана, представники Православної Церкви України взяли участь в урочистому богослужінні з нагоди храмового свята у селі Осса, поблизу Тессалонік. У храмі були відправлені Всенічне бдіння та Божественна літургія, у яких, окрім Іоана (Тасьяса), взяли участь архієпископ Житомирський і Поліський Православної церкви України Володимир (Шлапак), митрополит Триккійський і Стагонійський Церкви Еллади Хризостом (Насіс), єпископ Мозамбіцький Александрійського патріархату Хризостом (Карагуніс) та єпископ Фермський на спокої Константинопольського патріархату Димитрій (Грольос). Цією літургією було вперше засвідчено євхаристійну єдність Православної Церкви України із Патріархатом Александрії та всієї Африки.
    24 жовтня 2019 року, на запрошення митрополита Іоана, священнослужителі з України взяли участь в Божественній літургії святого апостола Якова. По завершенні відправи для українців було проведене паломництво по храмах митрополії.
    17 жовтня 2019 року Російська православна церква віднесла єпархію, яку очолює митрополит Іоан, до списку єпархій, небажаних для відвідування паломниками з Росії, а самого архієрея визнала недостойним молитвеного та євхаристійного спілкування з нею.
    Вічна пам’ять і Царство небесне новопредставленому рабу Божому митрополиту Іоану!

    Співчуття

    Свої співчуття висловив предстоятель ПЦУ – митрополит Київський і всієї України Епіфаній. «Сумна звістка надійшла сьогодні з Греції – завершився земний шлях митрополита Лангади владики Іоана. Цей ієрарх дуже любив Україну і Українську Церкву, багато попрацював для зміцнення наших зв’язків. Молимося за упокій його душі у Царстві Небесному. Вічна пам’ять!», – написав він.
    Також свої співчуття висловили священники ПЦУ, які були знайомі із митрополитом.


    За матеріалами Вікіпедії.

    Найсвіжіше

    Популярне