Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    "Русскій мір" Молдову не віддасть: Президент Додон закликав своїх прихильників виходити на вулиці

    12 листопада 2020 року, чинний президент Молдови, проросійський політик Ігор Додон провів телефонну розмову з предстоятелем Російської православної церкви патріархом Кірілом (Гундяєвим). Як повідомляє “Sputnik”, сторони обговорили широке коло питання церковно-державного співробітництва.
    А вже 13 листопада, Додон закликав своїх прихильників вийти на вулиці в разі програшу в другому турі виборів. Про це він заявив під час мітингу в центрі Кишинева, пише “НВ” з посиланням на “Європейську правду”.
    “15 листопада ми всі, як один, повинні піти голосувати. А 16-го, якщо знадобиться, ми всі повинні вийти і захищати свою перемогу. Ми повинні бути жорсткими і давати відсіч. І я вам обіцяю, що ми не втратимо перемогу. І якщо треба буде вийти сюди і захищати її – ми вийдемо і будемо захищати. Тому що вони (опоненти – ред.), поки не отримають по морді – не розуміють”, – озвучив свої агресивні наміри чинний лідер держави.
    Можна було б не пов’язувати ці дві події, але Росія не дозволить собі втрату Молдови з поля власного впливу. І от зараз, вустами Додона Кремль заявляє, що не визнає результати виборів, якщо вони не підтвердять перемогу проросійського кандидата.
    На разі не відомо, чи обіцяв патріарх Кіріл (Гундяєв) безумовну підтримку Додона з боку Молдовської православної церкви, яка є частиною РПЦ. Також, важко стверджувати, до яких саме заходів будуть вдаватись прибічники проросійського кандидата: чи це буде голосування в другому турі “іхтамнєтов” з невизнаного Придністров’я або навіть Росії; чи буде сплановане відпрацювання на вулицях Кишинева “лукашенківських методів”. Одне точно – без насильства Москва існувати просто не може. Шкода лише, що це насильство вона культивує на території інших суверенних держав.
    Нагадаємо, у першому турі виборів в Молдові проєвропейський кандидат від партії “Дія і солідарність” Мая Санду виграла за результатами обробки 100% голосів виборців. Її підтримали 36,16% виборців.

    Найсвіжіше

    Популярне