П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    ГРУ РФ керувало проєктом з поширення фейків про збиття авіарейсу MH17

    Медіапроєкт Bonanza Media розповсюджував фейки про авіакатастрофу малазійського Боїнгу (рейсу МН17) під ретельним керівництвом Головного розвідувального управління Міністерства оборони Російської Федерації. До такого висновку прийшло спільне розслідування Bellingcat та The Insider, повідомляє “Znak”.
    Bonanza Media був започаткований співробітницею Russia Today Яною Єрлашовой і блогером з Голландії Максом ван дер Верфом, які знімали репортажі про катастрофу, проводили пресконференції, публікували “витоки інформації” про, нібито, документи Об’єднаної слідчої групи.

    Яна Ерлашова и Макс ван дер Верф
    Яна Єрлашова і Макс ван дер Верф. Фото: The Insider та Bellingcat

    Під час розслідування Bellingcat та The Insider з’ясували, що кураторство проєктом виконував полковник ГРУ РФ Сєргєй Чебанов. Для постійного і таємного зв’язку з Єрлашовою він придбав телефонний апарат, який зареєстрував на ім’я жінки з Грузії, якої, насправді, навіть не існувало. Чебанову регулярно надсилали чернетки статей і публікацій, а також, рекламні матеріали заходів за участю Bonanza Media.
    Окрім цього ГРУ сприяло зйомкам “правильного” фільму про МН17. Для цього, Яна Єрлашова, Макс ван дер Верф і оператор “Russia Today” Віталій Бірюков отримали “зелене світло” для відвідання окупованих Росією території Донецької і Луганської областей. Перед цим, помічник глави ГРУ Андрєй Ільчєнко пересилав поштою так званій “міністру закордонних справ” “ЛНР” Аннє Сорокє особисті документи знімальної групи.
    Нагадаємо, малазійський Boeing-777, який летів з Амстердаму до Куала-Лумпур, був збитий у небі неподалік окупованого Донецьку 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту судна.
    Наприкінці квітня 2020 року The Insider та Bellingcat заявили, що ключовим фігурантом справи про падіння МН17 є перший заступник керівника прикордонної служби ФСБ РФ генерал-полковник Андрєй Бурлака. В липні 2020 року Європейський суд з прав людини зареєстрував позов Нідерландів проти Росії у справі про падіння малазійського Боїнгу.
    Як показує життя, коли потрібно приховати сліди злочинної діяльності Кремля, російським спецслужбам не бракує ані фантазії, ані ресурсів. Про що і свідчать оприлюднені результати розслідування Bellingcat та The Insider.

    Найсвіжіше

    Популярне