Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Колишнього секретаря Папи Римського звинуватили в «прикритті» священиків-педофілів

    Польський кардинал і особистий секретар Папи Івана Павла II Станіслав Дзівіш «роками прикривав священиків-педофілів», працюючи в Варшаві і в Ватикані. Про це йдеться у фільмі-розслідуванні телеканалу TVN24 «Дон Станіслав. Інша особа кардинала Дзівіша», про який 11 листопада розповідає телеканал «360», повідомляє Credo.press.

    Зібрані журналістами матеріали показали, що кардинал знав не тільки про скандали в польській, а й у всій католицькій Церкві. Сам єрарх відмовлявся від спілкування з авторами фільму, але потім сам зв’язався з ними і звинуватив їх в «полюванні на відьом». Журналісти нагадали про справу священника Яна Водняка, який згвалтував маленького хлопчика Януша Шіміка. Чоловік роками домагався того, щоб залучити насильника до відповідальності. Священник Тадеуш Ісакович-Залеський заявив, що передав всю інформацію про те, що трапилося кардиналу Дзівішу, який пообіцяв зв’язатися з потерпілим хлопчиком. Але цього так і не відбулося. Дзівіш також фігурує в справі священника Михайла М., засудженого за сексуальне насильство над шістьма дівчатами. Джерело в Ватикані повідомило журналістам, що кардинал заблокував хід справи і навіть вилаяв людину, яка принесла йому документи з показаннями потерпілих. Крім випадків в Польщі кардинал також причетний до скандалу з засновником конгрегації «Легіонери Христа» в Мексиці Марсіалем Делгадо, якого звинуватили в розбещенні десятка малолітніх дітей. Свідки розповіли, що кардинал знав про те, що відбувається багато років. Ще у 2002 році він отримав лист, в якому розповідалося про те, що відбувається в рядах легіонерів. Тільки в 2006 році папа Бенедикт XVI відсторонив Делогадо від служіння.Ще одним фігурантом справи став американський кардинал Теодор Маккарік, якого в 2019 році Папа Франциск позбавив сану після педофільського скандалу. Одна з жертв тоді заявила, що особисто зверталася зі скаргою до кардинала Дзівіша, але той не вжив жодних заходів. Навпаки, він просунув Маккаріка, який спочатку став архієпископом у Вашингтоні, а потім і кардиналом.
    Поява фільму в ефірі викликала небувалий скандал в Польщі. На думку багатьох священників, Дзівіш приховував цю інформацію від Папи Івана Павла II. Але деякі не виключали і того, що понтифік міг знати правду.

    Найсвіжіше

    Популярне