Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Держава та Церкви виступили із спільною позицією щодо очікуваного посилення карантинних заходів

    Міністерство культури та інформаційної політики та Державна служба з етнополітики та свободи совісті разом з лідерами найбільших християнських Церков виступили зі спільною позицією щодо збереження громадського здоров‘я, забезпечення права на свободу совісті та суспільно важливої діяльності релігійних організацій в умовах загострення пандемії.
    «Дбаючи про здоров’я людей, їхню емоційну розраду та духовний стан, важливо зберегти доступність храмів та інших священних місць. У ці складні часи Церкви відчувають потребу людей у духовній та моральній підтримці. Можливість взяти участь у богослужінні в церкві чи отримати позитивні емоції завдяки відвіданню культурного закладу ‒ держава має забезпечити право українців на самостійний вибір місця духовного спокою та відпочинку. Адже фізичне здоров’я неможливе без душевного спокою та емоційного відпочинку», – йдеться на сайті Державної служби з етнополітики та свободи совісті.
    Щоб доступ у храми був безпечним, такі заходи можуть бути запроваджені в період загострення пандемії:

    • Продовжити використання захисних масок і дезінфекторів на вході.
    • Надважливо зберегти доступ до церковних споруд, інших приміщень релігійних організацій протягом усього тижня, зокрема й у вихідні дні. Також важливий доступ протягом усього тижня до тієї розради, яку дають заклади культури.
    • Тимчасова особливість організації заходів у приміщеннях релігійних організацій без рядів стаціонарних сидінь: релігійні служби та інші релігійні заходи проходять із дотриманням визначеної безпечної дистанції (1,5 метри). Аналогічний запобіжний захід може діяти в музеях. Для релігійних служб на відкритому повітрі відстань може бути аналогічна або меншою згідно з актуальними рекомендаціями МОЗ.
    • Тимчасова особливість організації заходів у приміщеннях з рядами стаціонарних сидінь: служби та інші релігійні заходи проходять із заповненістю не більше 50% або іншого відсотка, рекомендованого МОЗ. Аналогічна відсоткова норма може бути застосована для театрів та інших закладів культури, що мають ряди стаціонарних місць.

    У заяві висловлено сподівання на ухвалення збалансованих рішень, що комплексно сприятимуть підтримці співгромадян під час пандемії та якнайшвидшому її подоланню.

    Найсвіжіше

    Популярне