Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    8 листопада — день Дмитра Солунського: історія і традиції свята

    День святого Дмитра — народне свято, що відзначається в пам’ять про святого Дмитра Солунського (Солунь – місто в Греції, яке нині має назву Салоніки). Праведник жив при імператорі Діоклетіані і був призначений на посаду, яку за життя займав його батько. Імператор влаштовував гоніння на християн, а Дмитро був таємно хрещений і сповідував Христа. Субота, яка передує цьому дню, вважається днем, в який поминають покійних. Згодом він був страчений за наказом імператора. Свято відзначають 8 листопада щорічно.
    Історія свята
    Святий Дмитро народився і жив у місті Солуні в родині благочестивих християн. Його батько був проконсулом (воєводою). У ті часи на християн влаштовувалися справжні гоніння. З цієї причини батько Дмитра не наважувався відкрито говорити про своє віросповідання. У будинку була таємна кімната, де стояли ікони із зображеннями Господа і Пресвятої Богородиці. Там батьки праведника здійснювали молитви. Молилися вони і про те, щоб Господь послав їм дитину, і молитви були почуті народженням сина.
    Після досягнення віку, в якому хлопчик все розумів, батько ввів його в таємну кімнату і розповів про істинного Бога і християнство. Коли юнак став повнолітнім, батьків його не було в живих. Його призначили на посаду, яку займав за життя батько. Праведник був хрещений таємно в тій самій кімнаті з іконами. При призначенні на посаду він був зобов’язаний не лише забезпечувати захист, а й викорінювати християн за наказом імператора. Останній обов’язок праведник не лише не став виконувати, а й навпаки: став викорінювати язичництво, звертаючи ідолопоклонників в християнство.
    Святий був схоплений і кинутий в в’язницю. Віщуючи свій полон, Дмитро роздав майно нужденним людям. У імператора була улюблена забава — влаштовувати бої гладіаторів, серед яких був Лій. Він часто здобував перемогу над християнами, які смиренно приймали смерть, на радість натовпу. Лій скидав їх тіла на списи воїнів. Але так було до того, як якийсь юнак з християн на ім’я Нестор, отримавши благословення від Дмитра, переміг гладіатора, скинувши на списи його самого. В люті імператор стратив Нестора.
    Дізнавшись, що юнак здобув перемогу з благословення Дмитра, імператор велів пронизати його списами. На ранок стражники прийшли в темницю до Праведника Дмитра і виконали наказ, заставши його на молитві. Святий був таємно похований вночі християнами. Вірний до кінця своєму господареві, раб Лупп забрав його закривавлену ризу і перстень. За допомогою них він творив чудеса, завдяки яким про нього дізналася вся округа. Чутки про це дійшли і до імператорського палацу. Лупп був страчений, йому відсікли голову.
    Після закінчення переслідувань і гонінь на християн, на місці поховання святого був побудований храм, а пізніше і велика церква в знак подяки за зцілення однією знатною людиною. При будівництві були виявлені мощі святого.

    Традиції

    В Греції в місті де жив святий існує церква на честь святого Димитрія Солунського. В ній люди приносять срібні пожертви біля раки з мощами святого Дмитра в Греції на знак вдячності від вилікуваних хвороб.
    На честь святого в Україні споруджено чимало храмів.

    Фото: Wikipedia

    За матеріалами: ukr.media.

    Найсвіжіше

    Популярне