П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Афонський монах: Афон переживає ще одну надзвичайно небезпечну авантюру з імперіалістичними планами Москви

    Афонський єромонах Лука з монастиря Ксенофонт висловився про церковну ситуації у Православ’ї.
    Видання orthodoxtimes опублікувало його лист.
    У листі зазначено, що дарування автокефалій часто було важким для самого Константинополя. Наприклад, це стосується відділення Церкви Греції, яке відбулось «з великим жалем заради миру», та автокефалії Церкви Албанії, котра «також відродилась із радісним запрошенням Вселенського патріарха, котрий довірив це складне завдання тодішньому єпископу Анастасію» та «взяв відповідальність за її заснування».
    «Ми з болем бачимо спільні зусилля багатьох, хто під приводом церковного порядку, по суті, перетворює тіло Христа, Церкву на театр національних домагань. Ця лють в основному проти нашого Вселенського Патріархату».
    Наш Вселенський Патріархат, поважаючи національну сутність кожного народу, час від часу надавав автокефалію кожній помісній Церкві, що часто було важким і нестерпним для нього самого.
    Наприклад, Автокефалія Грецької Церкви не була радісною подією і навіть не очевидно прийнятною для Патріархату. Однак Вселенський патріархат вирішив надати автокефалію місцевій Церкві з великим горем заради миру та його вимог.
    Церква Албанії також воскресла із радісним запрошенням Вселенського патріарха; Вселенський Патріархат доручив це непросте завдання Анастасію, який тоді був єпископом Андруси в глибинах Африканського континенту, оскільки Патріархат добре знав, що він є найбільш придатним для цього непростого завдання.
    Ми всі добре пам’ятаємо ті важкі роки в розпал тоталітарного та хиткого режиму, Святий Фанар наважився воскресити з руїн Автокефальну Православну Церкву Албанії. Я не встигаю розповісти про кожну автокефальну церкву; відповідальність за її заснування взяв на себе лише Фанар.
    Якщо для всіх інших Церков надання автокефалії було гідним і справедливим, то в чому причина не надання автокефалії Православній Церкві України? Російська православна церква сильно відреагувала на цю подію.
    Звичайно, це не дивно. Ми знаємо з 16 століття прагнення Росії домінувати скрізь.
    Ми, афонські ченці, добре знаємо плани росіян щодо Афону, тобто мілітаризацію монастиря Святого Пантелеймона, з моменту прибуття або, якщо можна так сказати, “висадки” тисяч “ченців”, які поширилися по всіх куточках Афону – в рамках виступу з Османською імперією щодо цих експансіоністських тенденцій, оскільки Афон знаходився під її владою, – до систематичних змін в архітектурі Афону, в агіографії та у будь-якій формі та прояві Афонської традиції.
    Це сталося, щоб зробити Афон протекторатом Росії.
    Я сподіваюся, я заявляю очевидне, ми всі добре знаємо ці речі. На щастя, Діва Марія охороняла Свій сад і врятувала його від цієї спокуси після 1917 року.
    Починаючи з перебудови 1980-х років, Афон переживає ще одну надзвичайно небезпечну авантюру з імперіалістичними планами Москви під плащем глибокої релігійності та чернечого братства.
    Хто не знає про план росіян щодо Святої Землі, який створив цілу компанію друзів, щоб поширити своє панування там і законним, і, перш за все, незаконним шляхом.
    Московська церква повернулася проти Церкви-Матері. Вона забула, що ця Церква теж народилася від Вселенського патріархату. Він також хоче ігнорувати залежність Церкви України від Вселенського Патріархату. Він закриває очі на історичну правду і використовує закон найсильнішого, щоб підкорити кожного безпорадного супротивника.
    Незважаючи на те, що турки осадили і захопили більше 500 років тому, Вселенський Патріархат не подається до завойовника та будь-якої варварської нації, яка прагне війни та конфлікту. Ось чому Вселенський патріарх не стає на коліна перед нерозумними вимогами тих, хто має владу, добре знаючи, що «хтось довіряє колісницям, а хтось коням, але ми віримо в ім’я Господа, нашого Бога». Присвячена принципам своєї церковної відповідальності та традиціям, вона хоче врятувати паству.
    Росія нехтує багатьма мільйонами віруючих, які з багатьох і серйозних причин не хочуть належати до Російської православної церкви, і засуджує їх на вічне прокляття просто за свої національні інтереси.
    Хто не знає, що багато українців переходять до об’єднань, щоб не належати до Російської православної церкви? Але Російська православна церква закриває на них очі і стає мачухою.
    Отже, вона посилається на деякі правила Церкви, щоб використовувати їх як хоче. Інтерпретуючи ці правила, святий Никодим Афонський використовує Економію для порятунку пастви. Святий Василій Великий має таку ж позицію щодо серйозних єресей.
    Наостанок я хотів би нагадати вам про погляд святого Юстина Челійського. Святий сказав: «Я жертвую все заради правил Церкви; але для образу Бога, який є людиною, я жертвую всіма правилами».
    Час кожному православному, а особливо при владі, зрозуміти не лише братовбивче ставлення Московської Церкви і взятись за руки істини і справедливості, які представляє і пропагує Вселенський Патріархат, Церква-мати всіх нас.
    Ми прославили Бога, побачивши Александрійського патріарха, архієпископів Афінського та Кіпрського, щоб пом’янути канонічного митрополита України Епіфанія відповідно до справедливого рішення Великої Церкви Христової.
    Нехай інші Святі Церкви не позбавлять нас цієї радості та надії на єдність Святого Тіла Спасителя Христа. Амінь! Амінь!

    Найсвіжіше

    Популярне