П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Православний джихад для Нагірного Карабаху в матеріалах спецкора Associated Press

    Я вже досить давно спостерігаю за творчістю такого собі журналіста Associated Press як Мстислав Чернов і не тому, що я є прихильником його роботи, а тому, що вона підозрілим чином співзвучна з наративами російської пропаганди. Він дуже вміло, я б навіть сказав латентно, інтегрується в гібридні ІПСО проти України і стає складовою частиною інформаційної війни проти України незалежно від різноманітності порядку денного, будь то “неонацистські” дитячі табори або “коронавірусний апокаліпсис”.
    Зараз же Мстислав Чернов переключився на Нагірний Карабах, де обмеженим контингентом працюють воєнкори “Комсомольської правди” Дарина Асламова і Семен Пегов, головний редактор WarGonzo. Фактично, Чернова можна назвати підміною Олександра Коца, перенаправленого на білоруський плацдарм через цунамі, що насувається там, але справно виконує поетапно завдання російського пропагандиста в поширенні потрібних наративів.
    Як і Олександр Коц і Семен Пегов, які дуже люблять ділитися матеріалами Мстислава Чернова, український журналіст розповідає в своїх фото і відео репортажах про нещадні обстріли “азербайджанськими карателями” Ханкенді і Шуші, публікує фото розгінного блоку реактивного боєприпасу 9М55, що підозріло чисто приземлився на кладовищі в Ханкенді, а тепер ще й дуже акуратно вторить наративу “православного джихаду”, тему якого наполегливо запускали Коц і Пегов на самому початку конфлікту.

    Так, український журналіст західного видання, який отримує регулярний репост від російських пропагандистів війни, опублікував слізний, жалісний ролик про хрещення перед боєм вірменських бойовиків. Саме бойовиків, оскільки Нагірний Карабах, якщо Мстиславу Чернову невідомо – це окупована територія Азербайджану Вірменією. І, звичайно ж, цей ролик розійшовся по всіх майданчиках російських пропагандистів – треба ж, який збіг!


    Фактично, без слів і натяків, на емоційному рівні Мстислав Чернов вторив наративу “православного джихаду”, причому буквально акомпанементом терористичному акту в Відні! Ще один збіг? Просто неймовірно! Але це ще не все, адже в один і той самий час з Черновим і його слізним роликом, терактом у Відні, і репостом російських пропагандистів роботи журналіста Associated Press, Дар’я Асламова в унісон публікує черговий свій репортаж з Нагірного Карабаху про “червоні берети” з закликом збирати “християнське військо”!
    Важливо відзначити, що вплетення російськими пропагандистами в карабахський конфлікт, який представляє собою звільнення окупованих територій, релігійного фактора в рамках якогось “православного джихаду” не тільки не доречно, але й теологічно невірно, адже вірмени зовсім не православні. Але, це вже зовсім інша розмова, а в даному випадку …
    А в даному випадку, у мене немає претензій ні до Коца, ні до Пегова, ні до Асламової, як дешевим шестеренкам російського пропагандистського механізму. Адже відсутність моралі і якихось принципів не є приводом претензій для таких людей, які виконують свої функції виключно в інтересах реваншистських настроїв режиму своєї країни. А ось такі журналісти як Мстислав Чернов, громадянин країни, постраждалої не тільки від російського реваншизму, але й токсичних випорожнень пропагандистів з яким співпрацює, не здивуюся, якщо під час звільнення Донбасу від російської окупації, виявиться по “ту сторону” і буде розповідати вже про ” українських карателів” і “терористів ІГІЛ” в лавах ЗСУ або яка на той момент буде терористична організація в тренді …
    Проблема в тому, що такі персонажі ведуть мовлення не для “Комсомольской правди” або СТРАНА.UA, що давно себе дискредитувала. Вони транслюються на весь світ через Associated Press, що, в свою чергу перетворюється на придаток російської пропаганди. Відросток ретранслює людиноненависницькі наративи.
    Вітаю Associated Press з чудовою кадровою політикою.
    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне