Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ полегшує роботу ФСБ: Священники розпочинають сповідувати парафіян у письмовому вигляді

    Через загрозу стрімкого поширення коронавірусної інфекції Російська православна церква запропонувала священникам приймати сповідь парафіян у письмовому вигляді, повідомляє Агентство новин “Доступ”.
    Оригінальним нововведенням передбачається, що вірянин перед сповіддю складає письмовий список скоєних гріхів і подає його священнику, який сповідь приймає. Про це йдеться в циркулярному листі керуючого справами Московської патріархії митрополита Діонісія (Порубая).
    Поряд з тим, у листі ніяким чином не обговорюється порядок зберігання отриманих “листів-сповіді”. Чи будуть вони накопичуватись в “особові справи парафіянина”, чи будуть знищуватись після відпрацювання вірянином епітимії, на разі, не відомо. Також, не повідомляється, чи будуть парафіянам присвоюватись псевдоніми для дотримання умов конспірації та збереження таємниці сповіді.
    Окремим важливим питанням постає порядок зберігання письмових сповідей. Можна уявити, як у кожному храмі буде облаштовано режимне приміщення із спеціальним сейфом, а священник матиме особисту металеву печатку для його опечатування. Поряд з тим, щонайменше раз на рік (як правило, у перший квартал року), єпархіальна інспекція буде перевіряти умови зберігання письмових сповідей та розслідувати факти втрати письмових сповідей або неналежного їх зберігання.
    В той же час, знищення письмових сповідей будуть виконувати комісії, що складатимуться з трьох кліриків. Про виконане знищення шляхом спалення або механічного подрібнення будуть складатись відповідні акти, які зберігатимуться в окремих справах.
    Звісно ж, налагоджувати такого роду організовану документальну роботу з письмовими сповідями священники РПЦ не будуть. Але, у такому разі, виникають чудові передумови для розголошення таємниці сповіді.
    Зиск від цього, найперше, отримають російські спецслужби, які, без надмірних зусиль зможуть отримувати кіпи документів з компроматом на неймовірну кількість вірян Росії. Втім, можна припустити, що сам задум про письмові сповіді народився десь в районі Луб’янки?

    Найсвіжіше

    Популярне