Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Секретар РНБО: Конституційний суд України став вістрям російської атаки на українські реформи

    Місцеві вибори в Україні та їх результати викликали певне розчарування Кремля. Воно й зрозуміло, адже проросійські політичні сили не змогли здійснити повноцінний “реванш” і повернутись розширеним складом в політику на локальному рівні.
    Як і завжди, Москва відреагувала на невдачу ще більш потужною агресією і маніакальною жагою помсти. Події останніх днів свідчать про те, що Російська Федерація, за допомогою підконтрольних їй політичних сил України, почала реалізовувати план атаки на основи української державності та гальмування євроінтеграційного процесу.
    Таку думку озвучив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, передає агенція “Українські національні новини”.
    Під час засідання РНБО Данілов прокоментував рішення КСУ щодо визнання неконституційними положення про відкритий доступ до декларацій посадових осіб і скасування відповідальності за неправдиве декларування: “Низка останніх подій, пов’язаних з рішенням Конституційного суду України (КСУ), дає вагомі підстави вважати, що існує цілісний план, спрямований проти основ української державності. Зокрема, Суд виступає “криголамом” досягнень нашої держави на шляху до європейської та євроатлантичної інтеграції, руйнуючи антикорупційне законодавство”.
    Примітно, що розглядати справу КСУ почав після подання сорока семи народних депутатів, здебільшого, з фракції ОПЗЖ та групи “За майбутнє”. Тож вплив Кремля на процес більш ніж очевидний.
    Секретар РНБО переконаний, що це рішення призведе до катастрофічних наслідків як у внутрішньо-, так і в зовнішньополітичному вимірі нашої країни. Під загрозою опинились відносини України з євроатлантичним співтовариством.
    Про небезпеку роботи КСУ в ці дні попереджав і Глава Національного агентства з попередження корупції (НАЗК) Олександр Новіков. Він, зокрема, повідомив, що Конституційний суд України планує скасувати нормативн-правові акти, відповідно до яких створений і функціонує Вищий антикорупційний суд України, закон про мову і зупинити земельну реформу. Про це він розповів в інтерв’ю виданню “Бабель”, пише “Радіотрек”.

    Вирівняти ситуацію, на думку Новікова, може оперативна і невідкладна реформа КСУ. Але поки цього не зроблено, робота НАЗК повністю заблокована.
    Поза тим, стало відомо що продовження розгляду справи про конституційність Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” заплановане на вівторок 3 листопада 2020 року. Подання про розгляд вказаного питання, як відомо, подав 51 нардеп все тих же проросійських політичних сил, повідомляє “Цензор.нет” з посиланням на оприлюднений порядок денний на сайті КСУ.

    Але не лише КСУ опинилось на вістрі російської атаки на євроінтеграційний процес України та основи державності. Кум Путіна Віктор Медведчук закликав президента України Володимира Зеленського розпустити парламент і призначити позачергові вибори до Верховної Ради України.
    “Якщо ви вважаєте себе всенародним президентом, вам треба прийняти рішення про розпуск парламенту і оголошення дострокових виборів до Верховної Ради України. Це єдиний шлях для того, щоб нова Верховна Рада і ті, хто в неї оберуться, отримали справжню довіру людей. У цьому сьогодні полягає вихід з тієї ситуації, в яку ми всі разом потрапили”, – сказав він у відеозверненні, що було оприлюднене на каналі “Zik”.
    З огляду на все сказане, і на наслідки вже вчинених дій та озвучених планів, спланована Кремлем атака на українські цінності виглядає дійсно потужною, добре спланованою, скоординованою, блискавичною і, на жаль, тимчасово успішною. А от чи зможе п’ята колона в Україні домогтись виконання всіх поставлених у Кремлі задач, залежить, здебільшого, від оперативності та рішучості реакції чинної влади України і українського суспільства.

    Найсвіжіше

    Популярне