П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Росії можуть запровадити законодавчий захист "правди" про Другу світову війну

    Протягом всього періоду свого існування Російська імперія вибудовувала ідеологічну конструкцію, яка базується на спотворених історичних фактах. Московська держава мала різні назви, а от методика маніпуляцій з історичними фактами лишалась постійною. Цензура, законодавчі заборони, переслідування неупереджених науковців та дослідників впроваджувались одночасно з “вирощуванням” провладних пропагандистів, які писали будь-які історичні та ідеологічні нісенітниці, аби тільки догодити царю/імператору/генсеку.
    Розпад Радянського Союзу та бурхливий розвиток мережі інтернет, здавалося б, мали покласти край такій внутрішній політиці російських правителів. Практично необмежений доступ будь-кого до інформації повинен був завершити епоху маніпуляцій з історією.
    Але сталося не зовсім так, як гадалося. Інерція радянського тоталітаризму виявилась настільки потужною, що сьогодні у ХХІ столітті Росія примудрилась об’єднати химерні скрєпи російського православ’я з міфологією “побєдобєсія” в агресивну державницьку ідеологію, яка впевнено веде Російську Федерацію “вперед” у середньовіччя.
    Як і будь-яка “липова” ідеологія, міфологія “побєдобєсія” має ворогів у вигляді реальної історичної дійсності, що породжує чимало питань у сучасного суспільства. Одним з реальних епізодів, який розвінчує чимало російських байок про Другу світову війну, є партнерські відносити СРСР з гітлерівською Німеччиною протягом 1939-1941 років.
    Братерські союзні стосунки Москви і Берліну призвели до спільного військового нападу на Польщу і розподіл її території. Економічна співпраця Союзу і Третього Рейху сприяла захопленню Німеччиною левової частини території Європи.
    Для сучасної Москви такі факти є, щонайменше, не зручними, і у Кремлі воліють взагалі мовчати про той період ганебної російської історії. Але просто мовчання тут не достатньо і влада РФ вирішила піти далі.
    Стало відомо, що президент РФ Владімір Путін підтримав ідею глави комітету Держдуми Єлєни Ямпольской захистити “російську правду” про Другу світову війну новим механізмом. Ямпольская запропонувала закріпити на законодавчому рівні заборону на порівняння мети та дій СРСР і нацистської Німеччини.
    Про це повідомляє “Коммерсантъ”.
    “Я вважаю, якщо нашим редакторам не вистачає розуму, совісті щоб вилучати подібні пасажі, їм варто допомогти законодавством. У нас є моральне право робити закон більш жорстким, коли мова йде про паплюження нашої історичної пам’яті”, – вразила аргументацією депутат Держдуми.
    Апогеєм думки Єлєни Ямпольской стала апеляція до вірменського законодавства. Депутат наголошує, що заперечення геноциду вірмен є кримінальним правопорушенням. При цьому, майже всі можновладці Росії відчувають непереборний душевний зуд, як тільки мова йде про геноцид українців під час голодомору 1932-1933 років. І ще ніхто з них не має настільки багато сміливості та розуму, щоб визнати беззаперечний факт геноциду.
    Поза тим, порівняння Радянського Союзу з Третім Рейхом неабияк ображає скрєпоносних побєдобєсів. Відтак, Владімір Путін схвально сприйняв питання захисту “історичної правди”. Саме таким чином у росіян можуть відібрати право на власну думку, неупереджене дослідження історії і право ставити незручні питання, які можуть безповоротно дезінтегрувати мильну бульбашку російської ідеології.

    Найсвіжіше

    Популярне