П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель Кіпрської Церкви повідомив Вселенського патріарха про визнання ПЦУ. Документ

    Предстоятель Кіпрської православної церкви архієпископ Хризостом написав офіційного листа Вселенському патріарху Варфоломію про визнання ПЦУ.
    «Після довгих молитов і роздумів, я вирішив, як під час першої звершеної мною Божественної Літургії, згадати нового Предстоятеля Української Православної Церкви, Його Високопреосвященство Митрополита Епіфанія», – йдеться у листі.
    Архієпископ Хризостом також повідомляє, що позиція нейтралітету, яку Церква Кіпру, дотримувалась з самого початку, була спрямована виключно на загальне добро православ’я і «наше бажання було всіма нашими розумовими силами, допомогти Вселенському Патріархату».
    «Кіпрська церква завжди залишалася самоврядною та автокефальною. Церква Кіпру, Ваша Святосте, має дуже добре організовану Церкву з усіх аспектів. Єрархія і наше духовенство постійно вели спілкування з нашими людьми, як через священні служби, так і через священні таїнства, а також через катехитичні збори, підтримуючи таким чином чудову співпрацю».
    «Суперечки, що виникають час від часу щодо нібито втручання Вселенського Патріархату в Україну та надання Томосу про автокефалію без участі решти (церков, – ред), я взагалі не вважаю дійсними, оскільки галасливі все ще є. За винятком чотирьох Церков Близького Сходу, які є апостольськими і не зобов’язані своїй автокефалії (Вселенському патріарху, – ред.), всі інші православні церкви, отримали свою автокефалію після XV століття і зобов’язані Вселенському патріарху», – пише архієпископ Хризостом.
    Він сказав, що кожна помісна православна церква повинна залишатися у своїх межах відповідно до їхніх томосів, а не втручатися, висвячуючи єпископів у провінції іншої помісної православної церкви.
    «Відвідуючи помісну православну церкву особисто, я хотів би переконливо наполягати на тому, що будь-яке свавільне втручання Російської Церкви в межах іншої помісної Церкви (наприклад, в Грузії, Україні, Румунії тощо), як правило, заборонено. Це, скоріше, протест проти втручання Вселенського Патріархату в його внутрішні справи! Тому, хочемо ми цього чи ні, але Православ’я має високий духовний рівень і ми повинні залишатися вірними і точними до того, як вказано у Томосах наші межі, і служити всією душею та серцем пастві під Господом, що довіряє нам. Таким чином, ми будемо шановані іншими конфесіями, які завжди є прикладом для наслідування. Це було з самого початку моїм власним бажанням та позицією. І якщо я зайняв нейтральну позицію щодо України, я зробив це з бажання прищепити однакове мислення всім Предстоятелям та улюбленим у Христі», – написав предстоятель Кіпрської церкви.
    Він зауважує що може зіграти примирительну роль заради єдності православ’я, але через погіршення стану здоров’я він не може продовжувати зустрічі з іншими керівниками православних церков з українського питання.
    «З цього приводу ми ще раз підкреслюємо, що наша Пресвята Церква Кіпру продовжить свою діяльність і зараз, і в майбутньому, надаючи, таким чином, свою підтримку Вселенському патріархату, заради добра та простоти нашої православної церкви», – підсумовує архієпископ.
    Лист написаний у Священній Архієпархії Кіпру 20 жовтня 2020 року.



    Найсвіжіше

    Популярне