П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ проводить служби на канонічній території Вселенського Патріархату

    На канонічній території Вселенського Патріархату в турецькому місті Самсун 23 жовтня «відбулось перше богослужіння для російськомовних вірян Московського Патріархату», що проживають на Чорноморському узбережжі Туреччини. Божественну літургію звершив відповідальний за окормлення російськомовних вірян на території Турецької Республіки священик Гєоргій Сергєєв, пише patriarchia.ru.
    Заява на офіційному сайті Московської Патріархії написана у період чергових загострень, через визнання Кіпрською церквою української автокефалії ПЦУ. Таким чином РПЦ констатує, що в Туреччині з’явилася юрисдикція Російської Православної Церкви, а це вже є порушенням канонів через створення паралельної єрархії на противагу Вселенському Патріархату. Православні канони забороняють в одній єпархії священнодіяти одразу кільком єпископам, чи священникам різних православних церков, у цьому випадку РПЦ і Вселенського патріархату.  (В одному місті – один єпископ: ця постанова зафіксована у 8-му каноні I Вселенського Собору).
    Раніше ідентичне повідомлення із «першим богослужінням Гєоргія Сєргєєва у турецькому місті Ізмин» з’являлось у червні 2019 року.
    Після богослужіння отець Гєоргій поспілкувався з прихожанами про життя громад Московського Патріархату на території Туреччини, а також про відносини між РПЦ та Константинопольським Патріархатом у нинішній час. Були визначені подальші плани з організації регулярних богослужінь у регіоні.
    Варто зазначити, що це вже не перший випадок, коли РПЦ вторгається на території інших помісних церков. Аналогічні дії були вчинені Московською патріархією на Африканському континенті. Там РПЦ намагалось створити паралельну єрархію на противагу Олександрійській церкві. При чому деякі радикали РПЦ, такі як покійний протоієрей Всеволод Чаплін закликали підключати приватні воєнні угрупування для підтримки «канонічної церкви в Африці».
    Крім іншого московський патріархат вдерся на канонічну територію Елладської церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне