Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Навіщо Ердоган "зажадав" повернути Крим Туреччині або Фейк, шитий білими нитками

    Не встигла завершитися зустріч Реджепа Ердогана і Володимира Зеленського і не встигли президенти зайнятися своїми повсякденними обов’язками, як російськими, а тепер уже і за українськими ЗМІ розноситься штормовою хвилею матеріал про те, що президент Туреччини вважає окупований Росією півострів Крим – турецьким.

    Російські і невибагливі українські ЗМІ посилаються на опубліковану в турецькому виданні Haberler статтю, в якій, нібито, і згадується думка Ердогана про те, що Крим, не український і не російський, а – турецький.

    Здавалося б, скандальна і шокуюча стаття про справжні погляди Реджепа Ердогана на приналежність Криму, особливо в контексті двосторонніх відносин з Україною, якби тільки не одне АЛЕ! Але, яке полягає в тому, що турецькі журналісти, на матеріал яких зараз посилаються всі кому не ліньки, у своєму матеріалі посилалися на статтю “Московського Комсомольця”, російського пропагандистського майданчика, на сторінках якого автор статті Міхаіл Ростовскій розмірковує на тему гіпотетичної стратегії Туреччини по відношенню до країн колишнього СРСР!

    Тобто, думку російського журналіста, що пише для одного з найбільш затятих пропагандистських майданчиків, використали турецькі журналісти для свого матеріалу, а після цього, посилаючись на турецький ресурс, російські та близькі українські новинні сайти опублікували як думку Ердогана!

    Чим не зіпсований телефон, який може привести навіть до дипломатичного скандалу? Або цей “зіпсований телефон” виник неспроста?

    Справа в тому, що після успішної зустрічі президента Зеленського і президента Ердогана, російські пропагандисти вирішили реалізувати гібридний сценарій з дискредитації результатів цієї зустрічі і, грубо кажучи, стравити Київ і Анкару. А з урахуванням того, що в ході зустрічі Ердогана і Зеленського було заявлено про можливу участь турецької сторони в Міжнародній “Кримської платформі”, тема Криму була взята як основа для даної ІПСО.

    Матеріал, який зародився в надрах “Московського комсомольця”, очікувано був підхоплений одним з іноземних ресурсів і не дивно, що турецьким, адже мова в статті йшла про Ердогана. А вже після цього його підхопили російські, проросійські в Україні і просто недалекоглядні ЗМІ.

    Зрозуміло, це зайвий раз демонструє ступінь заклопотаності Кремля визнанням легітимною приналежністю Криму як невід’ємної частини України. Тим більше, коли такі заяви звучать від Реджепа Ердогана, який в даний час практично на всіх майданчиках обігрує Кремль.

    Тут і безсилля позиції Росії в конфлікті в Нагірному Карабасі, Сирії, а також Лівії. Тут і роздратованість Москви відчутним зростанням військово-технічного співробітництва між Туреччиною і Україною.

    А тому, найближчим часом російська пропаганда явно буде робити ставку на те, щоб посварити Україну і Туреччину і цей закид був лише першою пробою пера в контексті нової стратегії Кремля.

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне