П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    В Ізраїлі археологи виявили артефакти часів Другого Храму, яким понад 2000 років

    Ізраїльські археологи виявили цілу колекцію глечиків та інших глиняних предметів усередині колодязя, що належить до періоду Другого Храму.
    Про відкриття розповіло видання The Jerusalem Post. Стародавні судини були виявлені в колодязі, який був розкопаний на території археологічної пам’ятки Хирбет Кафр Мер в містечку Бейт-Ель.
    Повідомляється про десятки знайдених глеків, які збереглися досить добре. Також були знайдені й інші предмети, виготовлені з глини. До слова, в серпні в цьому ж місці було знайдено оздоблений кам’яний стіл.
    Як і та знахідка, нове відкриття належить до періоду Другого єрусалимського храму, тобто вік знайдених артефактів може становити від 2000 до 2500 років. Археологи припускають, що колодязь розташовувався на території житлового кварталу єврейської громади, яка жила в цьому районі.
    Цікаво, що глечики та інші артефакти перебували у великих, потинькованих нішах, вирізаних в стінах колодязя. Більш того, судячи з усього, ці ніші вирізалися із століття в століття і століттями в них впорядковано встановлювали предмети один над одним.
    Примітно і те, що частина глечиків була знайдена на дні колодязя. Вчені припускають, що в якийсь момент колодязь був переобладнаний і перепрофільований в підвал для зберігання посудин.
    Всі виявлені глеки і глиняні артефакти будуть передані в музей. Спочатку їх відреставрують фахівці, а потім вони будуть виставлені на загальний огляд.
    «Археологічні знахідки, які були тут зроблені, свідчать про багату єврейську історію цього регіону і роблять великий вклад в історичні дослідження, – вважає глава археологічного підрозділу цивільної адміністрації Ананія Хізмі. – Ми будемо продовжувати працювати вдень і вночі, щоб зберегти археологічні пам’ятники по всій Юдеї і Самарії».
    Нагадаємо, у Ізраїлі археологи виявили 2000-річну купіль для ритуальних омовінь.

    Найсвіжіше

    Популярне