Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Ватикані вперше судять двох підозрюваних у педофілії священиків

    Вперше в історії Ватикан порушив справу про сексуальне насильство католицьких священників над дітьми.
    Перед судом за сексуальні злочини, у яких їх підозрюють, постали двоє священників. 28-річного Габріеле Мартінеллі звинувачують у сексуальному насильстві над хлопчиком у Ватикані у період 2007-2012 років – домагання розпочалися, коли дитині було 13 років і він був прислужником біля вівтаря, повідомляє BBC, передає zaxid.net.
    Повідомлення про звинувачення у сексуальному насильстві були відомі з 2012 року, однак вони були розкриті лише журналістами, які спілкувались із співмешканцем передбачуваної жертви в 2017 році.
    72-річного Енріко Радіс звинувачують у приховуванні ймовірних випадків сексуального насильства та в намаганні уникнути офіційного розслідування у період, коли він керував семінарією.
    Судовий процес розпочався 14 жовтня і поки що жоден із підозрюваних не виступив під час засідання. Наступне засідання відбудеться через два тижні.
    Жоден із чоловіків не прокоментував справу.
    Папа Франциск зробив кроки, щоб розв’язати цю проблему, але його критики вважають його занадто повільним, щоб визнати масштаб.
    Отож, коли звинувачення продовжують з’являтися, стає зрозуміло, з якою горою потенційних випадків Церква все ще стикається.
    Папа Франциск закликав до «рішучих дій», коли був обраний у 2013 році, проте критики заявляють, що він не зробив достатньо, щоб притягнути до відповідальності єпископів, які нібито приховували сексуальне насильство.
    Випадки розголосу сексуальної наруги над дітьми у стінах Католицької церкви почалися на початку минулого століття і сягнули свого піку між серединою 60-х та серединою 80-х.
    Найбільший сексуальний скандал вибухнув у Католицькій церкві США після того, як стало відомо про такі випадки в митрополії Бостона. Стало відомо, що архієпископ Бостона кардинал Бернард Френсіс Лоу знав про сексуальні домагання до дітей з боку священиків своєї митрополії, але нічого не робив і навіть покривав злочинців.
    Тільки в перші два місяці католицького секс-скандалу США в розбещенні дітей були звинувачені майже 100 священиків з 11 штатів.
    У доповіді, представленій єпископами США в лютому 2004 року, повідомлялося, що починаючи з 1950 року 4392 священика – 4 % всіх кліриків – розбестили не менше 10 тис. неповнолітніх. Лише 2 % священиків, які розбещували дітей, були засуджені до тюремного ув’язнення
    У той час, як десятки священників по всьому світу звинувачували в жорстокому поводженні, Ватикан ніколи не проводив судових процесів щодо звинувачень в сексуальному насильстві в своїх стінах.
    Також Католицька церква діяла повільно, коли йшлося про розпізнання сексуальних зловживань в її керівництві. Це відверто визнали єпископи США у 2002 і сам Папа Бенедикт XVI у листі до Католицької Церкви Ірландії 20 березня 2010 року.
     

    Найсвіжіше

    Популярне