П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Спікер РПЦ заявляє, що найліпша "вакцина" від екстремізму – укорінення в релігійній традиції

    Слідом за широко розпіареною вакциною від коронавірусу, в Росії “винайшли” механізм щеплення від екстремізму. Про це розповів 15 жовтня 2020 року глава Синодального відділу взаємовідносин Церкви з суспільством та ЗМІ Московського патріархату Владімір Лєгойда, під час виступу на семінарі “Профілактика тероризму та екстремізму в рамках реалізації державної молодіжної політики”.
    Окремі тези промови Лєгойди оприлюднено на офіційному сайті РПЦ.
    У своєму виступі Владімір Лєгойда зазначив: “Найкраще щеплення від екстремізму – це укорінення в релігійній традиції. Якщо ти знайомий з багатим світом християнства, ісламу, то ти “вакцинований” від можливості примітивізації, яка завжди присутня в екстремізмі”, – розповів він.

    Що ж, рецепт “вакцини” простий. Але варто розібратись, чи є він дієвим.

    На думку спадає аналогія з російською вакциною від коронавірусу. Росіяни, всього-на-всього, не провели повний комплекс випробувань вакцини. А тому, Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що РФ порушила процедуру і їхній препарат може бути небезпечний.
    Така ж історія може бути з “вакциною від РПЦ” від екстремізму. Ба навіть гірше. Російський препарат від коронавірусу може виявитись ефективним і безпечним, а от небезпека від російської “традиційної православної віри” цілком реальна.
    Як доказ, наведемо кілька прикладів.
    “В Ім’я Господа Ісуса Христа – вогонь!” – кричали російською мовою підконтрольні Кремлю ополченці “Л/ДНР” обстрілюючи позиції Збройних Сил України на території України. І тут ж коментували, що війна проти України для них священна. З нашого ж боку, на їхнє переконання, воюють сектанти, язичники та розкольники. Себе ж називають православною армією.
    “Вся облога Слов’янська була наповнена епізодами чудес. Кожен бій, кожна сутичка були невеликим чудом”, – розповідав засобам масової інформації Ігор Гіркін (Стрєлков).
    Що це, якщо не екстремізм і тероризм? І це є той екстремізм, який був виплеканий Російською православною церквою. Тож не дивуйтесь, що у дієвість “вакцини від РПЦ” віри немає взагалі.

    Найсвіжіше

    Популярне