Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У місті Дніпро вшанували героїв Нової війни з Москвою

    12 жовтня, напередодні державного свята Покрови, на Краснопільському цвинтарі міста Дніпра вшанували героїв російсько-української війни. На кладовищі є окремий сектор для загиблих воїнів АТО-ООС.
    На заході були присутні заступник голови ОДА Ірина Грицай, заступник директора департаменту соціальної політики Дніпровської міської ради Юлія Дмитрова, голова Громадської ради Дніпровської області Геннадій Бутенко, родичі загиблих героїв, ветерани АТО-ООС.

    На місці вшанування майорить червоно-чорний прапор, який є одним із офіційних у Дніпрі.
    6 червня цього року, напередодні свята Трійці в Дніпрі біля будівлі міськради вперше підняли червоно-чорний стяг.

    Панахиду відправив архієпископ Дніпровський і Криворізький Симеон з єпархіальним духовенством.
    У своїй промові архієпископ Симеон заявив: “Завдяки нашій громаді Дніпро далі залишається форпостом української державності”. І запропонував: “було б добре якби кожен політик – теперішній чи майбутній – приймав присягу на вірність громаді саме на цих могилах. І пам’ятав що він обіцяє і кому”.


    6 років тому, 23 вересня 2014 року, на Краснопілському цвинтарі був одночасно похований 21 загиблий, неопізнаний. “Це було моє перше масове поховання загиблих на цій війні», — згадував недавно капелан ПЦУ Дмитро Поворотний. “Саме тоді я побачив наявно, як це: „Голос крові брата свого волає до Мене від землі.“ (Бут.4:10) Я знаю чия зброя вбила, я знаю хто стріляв, хто дав наказ і хто благословив на вбивство, я знаю хто пролив цю кров, я знаю хто вбивця, я знаю, що ворог (знаходиться, – ред.) не в Україні — це рОСІЯ”, — написав отець Димитрій.
    Зараз на цвинтарі залишилося близько 100 могил, позначені як „Тимчасово невстановлений Захисник України“. 11 родичі досі не визнали могил своїми, не зважаючи на збіги ДНК.
    До речі, на кладовищі є й мусульманська секція. Там поховані герої Іса Мунаєв, Аміна Акуєва, Семен Румиґін.
    12 жовтня на вшанування прийшла і Анна Ємельяненко. Вона виховувала Германа Абашина, героя Іловайську. Два роки шукали його тіло серед неопізнаних, а потім знайшли по пальту і по днк меншої сестри. Його перепоховали тут на Краснопільському.

    Очільник товариства батьків загиблих в АТО “Родинне коло” Сергій Никонов розкритикував міську владу за недостатню фінінсову підтримки родин загиблих в АТО. “Дніпро має багатомільярдний бюджет, і 3200 грн на всю родину – мама, тато, дружина, діти – це дуже мало. Бо лише Чумацька ОТГ в області, сільська ОТГ, платить КОЖНОМУ члену родини героїв АТО 1500 грн! Те саме і в инших громадах – наприклад у Пятихатках”.
    Сергій Ніконов з капеланом Дмитром Поворотним

    На вшанування героїв російсько-української війни були присутні представники Нацгвардії, ОК ЗСУ “Схід”, загони поліції, МЧС.

    Нагадаємо, у серпні в місті П’ятихатки на Січеславщині відбулося урочисте відкриття Алеї пам’яті та слави й Меморіалу загиблим на Донбасі українським бійцям.
    Світлини: Ростислав Мартинюк
     

    Найсвіжіше

    Популярне