Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Я вже не міг молитися за тих, хто благословляє вбивство наших пацанів: Священник про свій перехід до ПЦУ

    Колишній священник Московського патріархату о. Владислав Шіман розповів, що його підштовхнуло покинути Російську церкву.
    Про це він розповів у інтерв’ю Релігійній правді.
    «У 2014 році пройшов певний перелом, — каже о. Владислав. — Бо я розумів, що згадувати в молитвах когось, хто благословляє вбивати наших пацанів, я не можу. І я, і деякі інші священники допомагали нашій армії. Але ми робили це таємно, бо розуміли, що позиція начальства буде несхвальна. Потім я з друзями поїхав на Афон, своїм коштом, взяли економваріант. Ми від монастиря до монастиря ходили пішки. І мене так вразила простота Вселенської Церкви, що я вперше подумав: ми щось робимо не так».
    Отець Владислав найбільше боявся, щоб не було бійки під час переходу громади в ПЦУ. Бо це картинка для російського телебачення. «Ви знаєте, які картинки робила Москва, пропагуючи ідею “кровопролиття”. Тому для нас було дуже важливо провести все мирно та демократично. І ми впоралися».
    Священник каже, що за перехід у ПЦУ на нього Московський патріархат наклав одночасно три покарання. «Мене зняли з посад благочинного, настоятеля і заборонили у служінні. Я запитую юристку Агафангела (митрополит РПЦвУ): одночасно три покарання, це ж догматично заборонено. А вона у відповідь: “Понимаете, владыка в гневе был”».
    Варто зазначити, що тоді митрополит РПЦвУ Агафангел видав указ у якому о. Владислава порівняв із Юдою. «Краще б тобі, Юда, не зачали в утробі матері, краще б ти, зраднику, не народився».
    Раніше ми писали про о. Владислава Шімана та його парафію, адже РПЦвУ не залишає спроб повернути собі храм.

    Фото: odessa.dozor.ua

    Найсвіжіше

    Популярне