П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Перша християнська церква, побудована на турецькій території з 1923 року, зведена в рекордні терміни

    У цьому році, коли в Стамбулі турецька влада дозволила повторно використовувати для ісламського культу давню християнську базиліку Святої Софії та старовинну церкву Сан-Сальваторе в Хорі, на околиці того ж міста, було завершено в рекордні терміни будівництво першої церкви, побудованої з нуля на турецькій території з 1923 року, відколи проголосили Турецьку Республіку.
    Про це повідомляє www. fides. org.
    Церква, присвячена Св. Єфрему, збудована за кілька місяців на прохання місцевої сирійської православної громади в районі Єсілкой (район Бакіркой), в районі неподалік від міжнародного аеропорту імені Ататюрка. Роботи з будівництва церкви, дозволені на початку 2019 року та відкриті 3 серпня того ж року в присутності президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.
    Довідково: Сирійська православна церква — одна з шести давньосхідних Православних церков, що визнали лише три Вселенські собори, також іменованих «дохалкідонськими» церквами. При самоназві «Православна», Сирійська церква (як і всі інші давньосхідні (орієнтальні) православні церкви) своєю богословською традицією відрізняється від православної традиції візантійської Церкви, що будує своє вчення на рішеннях Халкідонського і наступних трьох соборів і не перебуває з нею у євхаристійному спілкуванні.
    Прихильники турецького президента Ердогана наголошують на швидкості будівництва церкви як знак великодушності турецького лідера до місцевих християнських громад, а також для протидії суперечкам та критиці, викликаній у всьому світі відновленням собору Святої Софії для ісламських культів.
    В останні роки турецьке політичне керівництво неодноразово виявляло особливі знаки уваги до сирійських християнських громад, настільки, що спостерігачі та коментатори говорили про існування «турецького плану», спрямованого на повторну пропозицію Туреччини як нової «батьківщини» для багатьох сирійських християн, які проживають у Сирії та Європі і чиї предки перебували на турецькій території. З усім тим, політичні взаємини Ердогана із Вселенським патріархом Варфоломієм залишаються напруженими, особливо після подій навколо собору св. Софії.
    Зараз близько 25 тисяч сирійських християн проживають у Туреччині, переважно зосереджені в передмісті Стамбула.
    Варто зазначити, що Башар Асад ініціює на російські гроші будівництво копії собору Святої Софії в зруйнованій війною Сирії.

    Найсвіжіше

    Популярне