П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія звинуватила Twitter у цензурі після того, як «РІА Новості» зникло з результатів пошуку

    29 вересня агентство «РИА Новости» повідомило, що його обліковий запис був видалений з пошукової видачі Twitter. Сторінку не можна знайти за допомогою вбудованого в соцмережу пошуку, але вона знаходиться за запитом в пошукових системах. Раніше Twitter прийняв аналогічні рішення проти RT і Sputnik.

    Пошукова система Twitter не знаходить акаунт РІА Новости @rianru

    «Ми вважаємо подібні обмеження з боку Twitter актом цензури ЗМІ, що прямо заборонено Конституцією Росії. На наші запити соцмережа ніяк не реагує і не пояснює свої рішення», – повідомила прес-служба МІА «Росія сьогодні», якій належить «РИА Новости». Компанія нагадала, що з серпня Twitter маркує сторінки ЗМІ, що належать уряду. Однак таких позначок немає у «Голосу Америки» і «Радіо Свобода». «Зате в особистому акаунті Маргарити Сімоньян є позначка «Державне видання»… Просимо вважати цей пост зверненням в Роскомнадзор», – зазначила прес-служба агенства.
    Роскомнадзор та МЗС Росії теж звинуватили Twitter у цензурі, причому останнє закликало міжнародні правозахисні організації втрутитися.
    Депутат російської Думи Антон Ґорелкін заявив, що Twitter запровадив цензуру проти «РИА Новости» «терористичним методом», «що називається, без оголошення війни».
    Депутат пояснив, що він має на увазі.
    «Якщо мова про порушення внутрішніх правил Twitter админами стрічки «РИА», то в такому випадку прийнято попереджати про введення санкцій і, тим більше, пояснювати, за що вони введені. А тут просто викинули з пошуку аккаунт великого інформагентства і мовчать».
    «Це ще один привід ввести в Росії обов’язкові вимоги по роботі з користувачами для всіх соцмереж – за прикладом Європейського Союзу. Хочуть працювати на нашому ринку, нехай будуть ввічливі і коректні з нашими громадянами, компаніями, і ЗМІ», – написав Ґорелкін у Телеграмі.
    Скріншот допису Антона Ґорелкіна

    Насправді, ще минулого місяця Twitter оголосив, що припинить просування пов’язаних з державою облікові записи ЗМІ, що, в свою чергу, і призвело до вилучення облікового запису РИА Новости @rianru із пошукових запитів.
    У серпні Twitter почав позначати акаунти ЗМІ, які, на думку соцмережі, пов’язані з керівництвом тієї чи іншої країною.
    Ця практика поширилась на акаунти із п’яти країн: США, Великої Британії, Росії, Китаю і Франції. Позначки «Державні видання» отримали медіа, які, на думку Twitter, держава контролює за допомогою фінансування, «прямого або непрямого політичного тиску, а також контролю над виробництвом і розповсюдженням». Акаунти головних редакторів таких ЗМІ також були позначені.
    При цьому видання, які отримують державні гроші, але проводять незалежну редакційну політику, наприклад, Радіо Свобода, не позначені як державні.
    «Ми вважаємо, що це важливий крок: коли люди будуть бачити акаунт, у якому обговорюються геополітичні питання іншої країни, вони буду розуміти його національну приналежність і стануть більш обізнаними з тим, кого він представляє», – пояснили свій крок у Twitter.
    Окремі позначки отримали політики, які займаються іноземними справами. В їхніх облікових записах з’явились позначки «урядовий обліковий запис». При цьому на акаунти президентів країн ці правила не поширюються.
    Позначки вже з’явилися у Twitter головного редактора RT Маргарити Симоньян, агентства ТАССМЗС Росії.
    Нагадаємо, у лютому Міністерство юстиції РФ внесло «Радіо Свобода» в реєстр ЗМІ-іноземних агентів.
    Президент медіакорпорації «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» Джеймі Флай заявив, що внесення проєктів РВЄ/ РС у реєстр ЗМІ-іноагентів є «спробою змусити замовкнути незалежні медіа в Росії та позбавити аудиторію доступу до інформації, яка не перебуває під контролем Кремля».
    «Закони США гарантують РВЄ/РC редакційну незалежність. Будь-які припущення про те, що ми або наші журналісти є агентами будь-якого уряду, є помилковими», – сказав він.
    Після реєстрації «Радіо Свобода» в реєстрах РФ як іноземний агент його акаунт в Twitter виглядає наступним чином:

    Найсвіжіше

    Популярне