Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    «Скрєпи» дали тріщину: У Росії кліриків РПЦ звинувачують у розоренні могил фронтовиків Другої світової

    Експерти, оглядачі та релігієзнавці давно звикли до того, що Російська православна церква активно підіграє кремлівській пропаганді, в тому числі, культивує міф «великої російської перемоги» у Другій світовій війні, яку в Росії називають «Вєлікая отєчєствєнная».
    Однак в Буйському районі Костромської області відбулись події, які ставлять під сумність безумовну відданість кліриків РПЦ міфам про героїзм російських фронтовиків.
    Місцеві мешканці виявили факти розорення могил одного з цвинтарів, при цьому деякі поховання взагалі були «зрівняні з землею». Про це пише «K1NEWS.RU» з посиланням на «Новые извести».
    Жителі звинувачують у цьому клір Макарієво-Писемського жіночого монастиря РПЦ, які не вперше проводять неузгоджені перепланування зазначеного цвинтаря, котрий знаходиться на території обителі.
    Росіяни регулярно повідомляли про те, що з могил зникають огорожі, подеколи навіть пам’ятники. В тому числі, священнослужителі не гребують зачіпати могили ветеранів Другої світової війни.
    Родичі померлих не змогли самотужки добитись справедливості від кліру монастиря і звернулись до поліції. Втім, поліцейські теж зазнали фіаско – служителі церкви усіляко уникають контакту з правоохоронцями.
    Зрештою секретар Костромського єпархіального управління протоєрей Валерій Бунтєєв надав коментар з приводу скандальної ситуації. «Щодо демонтажу огорожі, то, зі слів ігумені Ніни, парканчики заважала прибиранню території цвинтаря. З огляду на відсутність зв’язку з родичами похованих, огорожі прибрали без їхнього відома», – пояснив він.
    Дивно, але місцевих мешканців коментар клірика не задовільнив. Натомість, родичі похованих на цвинтарі людей подали заяву до прокуратури та слідчого комітету Костромської області. Окрім цього, відповідне звернення надіслано і на адресу Священного Синоду Російської православної церкви.
    Чому у жіночому монастирі вирішили знехтувати пам’яттю фронтовиків, міф про велику перемогу яких дуетом з Кремлем оспівує священноначаліє РПЦ, лишається, на разі, питанням без відповіді.

    Найсвіжіше

    Популярне