Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит РПЦвУ Онуфрій: Мудрість чи двоєдумство?

    Днями предстоятель УПЦ (МП) митр. Онуфрій у своєму Зверненні до учасників форуму «Люди миру», присвяченому «конфлікту» на Донбасі, закликав відмовитися від демонізації противника та сприйняття «другої сторони» ворогами, до людських контактів, до взаємного прощення…
    Чудові й мудрі слова, подібні до них лунали у ПІСЛЯвоєнній Європі й були доречними. І в України вони б були дуже доречні щодо воїнів УПА та радянської армії. Все б було добре, якби не контекст.  Саме він перетворює слова (очільника РПЦвУ, – ред.) у чергову ілюстрацію двоєдумства митр. Онуфрія.
    Наразі, коли йде війна, коли частину території України окуповано і вбито десятки тисяч українців, вони сприймаються рівно так само, як у 1943 році заклики «припинити всіляку демонізацію армії Рейху. І з поважного відношення конфліктуючих сторін один до одного розпочати продуктивний миротворчий процес. Розпочати діалог і знаходити точки спільних інтересів і разом будувати спільне майбутнє».
    Втім, можливо митр. Онуфрій насправді є послідовною людиною, і у 1943 році закликав би саме до цього.
    А наразі тисячі людей з нетерпінням чекають, коли сам митр. Онуфрій врешті-решт почне втілювати власні заклики щодо своїх опонентів – вірян ПЦУ, та закликати власну паству (а) встановлювати людське спілкування з вірянами ПЦУ (а не забороняти), (б) стимулювати діалогу з ними (а не бойкотувати), (в) відмовлятися від їхньої демонізації та образ (а не підтримувати такі), (г) знаходити з ПЦУ точки спільних інтересів, (д) до саме взаємного прощення (а не «ми очікуємо їхнього покаяння»).
    Автор: Профессор Університету Карлоса III Мадриду, Володимир Мельник.

    Найсвіжіше

    Популярне