Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Місто Київ "засноване ще в 19 столітті" – так написано у підручнику для 3 класів

    У підручнику для 3 класів для “загальноосвітніх навчальних закладів із навчанням російською мовою” помітили щось таке, що складно описати простими словами без хвилювання. Виявляється, Київ заснували в XIX столітті, а Софійський собор і Києво-Печерська лавра – пам’ятки тих часів. Увагу на цю прикрість звернув увагу киянин Валерій Людмирський, опублікувавши світлину книжки у Facebook.
    Про це повідомляє видання “Український інтерес”.
    Багато в Україні міст – великих і малих, молодих і старовинних. Одним із таких старовинних міст є Київ – столиця України. Це давнє місто, засноване ще в 19 столітті. Софійський собор, Києво-Печерська лавра – пам’ятки тих часів”, – можемо прочитати в підручнику.

    Світлина: Facebook @Waleriy Lydmirski

    Підручник надрукований видавництвом “Освіта” в Києві 2013 року. Він рекомендований Міністерством освіти. Електронну версію можна знайти за цим посиланням. Текст про який ідеться розміщений на 139 сторінці.
    Видання “Високий замок” звернуло увагу і на автора історичного фейка – Ольгу Хорошковську.
    Зазначимо, що Ольга Хорошковська — докторка педагогічних наук, співробітниця Інституту педагогіки і володарка державних премій в сфері освіти, лауреатка Державної премії України в галузі освіти.
    Професорка відома завдяки синові Валерію — бізнесмену і колишньому топ-чиновнику. Свого часу Валерій Хорошковський очолював Мінфін, СБУ, Митну службу, а у 2020 році розглядався як кандидат у прем’єр-міністри“, нагадує ВЗ.
    Згідно з “Повістю врем’яних літ”, Київ заснував князь Кий зі своїми братами Щеком, Хоривом і сестрою Либіддю. Археологічні дані свідчать про безперервний розвиток Києва як міста з другої половини V століття.
    Софійський собор заклав Володимир Великий 4 листопада 1011 року (версія, висунута докторкою історичних наук Надією Никитенко, яку підтримав кандидат історичних наук В’ячеслав Корнієнко), а добудував святиню вже син Володимира Ярослав Мудрий у 1037-му.
    Києво-Печерську лавру заснували 1051 року. Це був печерний монастир, оплот грецького християнства на Русі.

    Найсвіжіше

    Популярне