Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    У Варшаві вперше за 100 років постав православний храм

    У Варшаві нещодавно освятили перший за 100 років православний храм – Собор Святої Софії (св. Софії Божественної Мудрості) у грецькому стилі. Будівельні роботи тривали 15 років. 20 вересня храм освячено, і в ньому проводитимуть Літургії.
    Собор Святої Софії розташований на вулиці Пуловській, що на околиці варшавського Урсинова. Урочистості з освячення очолив митрополит Варшавський та всієї Польщі Сава, який є очільником Польської Автокефальної Православної Церкви, повідомляє РІСУ.
    Храм побудований за грецьким стилем на квадратному плані розмірами 35 м на 35 м, що надає йому площу 1225 кв м. Висота головного купола — 22 м. На західній стороні розташована дзвіниця з дев’ятьма дзвонами. Автор проєкту церкви — Анджей Марковський, який помер у 2019 році.
    На подію відреагували у МЗС Росії. Видно, що для них це нова «скрепа» для налагодження контактів із Польщею.
    Варто зазначити, що єрархи Польської православної Церкви повторюють месиджі Москви коли коментують надання томосу ПЦУ. Особливо активно в цій справі «подрудився» митрополит Авель (Поплавський), який раніше зізнався в роботі на Росію. Дивуватись такій позиції не варто, адже протягом другої половини XX століття Польська православна церква перебувала під контролем та впливом Російської православної церкви.
    Не так давно польське видання «Жечьпосполіта», назвало архієпископа Польської ПЦ Авеля (Анджея Поплавскі) завербованим агентом держбезпеки Польської народної республіки у березні 1984 року під кодовим ім’ям «Кшиштов». Польська народна республіка тоді була тісно пов’язана з КДБ СРСР.
    У кінці жовтня 2020 р. буде освячено новий храм у Сербії, що зведений на Путінські гроші. Президент Сербії назвав цей «новою Софією» для росіян і сербів. 

    Найсвіжіше

    Популярне