Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Як РПЦвУ підсовує українцям чергового троянського коня

    Московський Патріархат в Україні 21 вересня розпочав свій так званий миротворчий форум «Люди миру». Задовго до початку проєкту, цей захід негативно сприймався в середовищі українських патріотів та свідомих громадян. Для багатьох українців така ініціатива Московської Патріархії виглядає як нонсенс, адже не зрозуміло як може релігійна організація, яка упродовж шести років війни на сході України неодноразово скомпрометувала себе в очах українців та подекуди відверто симпатизувала ворогу проводити подібні заходи і говорити про мир.
    Варто нагадати низку фактів співпраці служителів Московського Патріархату із бойовиками та окупантами, неодноразові відмови відспівувати полеглих українських героїв. Керівництво цієї релігійної організації досі не засудило дії країни-агресора Росії, яку, власне, не визнають такою і продовжують спокійно відвідувати. За шість років війни очільник Московського Патріархату спільно із головним спонсором цієї Церкви депутатом-дияконом Новинським звершив більше десятка подорожей до Москви, де зустрічався із главою РПЦ Кірілом (Гундяєвим) та іншими єпископами РПЦ, звершував з ними спільні богослужіння та брав участь у засіданнях вищого керівного органу РПЦ – Синоду.
    За весь цей час ані Онуфрію, ані кому іншому із єпископів Московського Патріархату в Україні не спало на думку провести подібний форум в самій столиці країни агресора, тим самим закликавши безпосереднього агресора Путіна, вбивцю українських воїнів, забрати своїх військових із України. Ймовірно, що від такого заходу результативність настання миру в Україні була в рази більшою. Утім служителі Московського Патріархату в Україні не вважають Путіна винуватцем війни на Сході, а в унісон з ним, називають війну в Україні – «громадянським конфліктом», в якому винні самі українці. Зодягнувши на себе овечу шкуру проводять подібні форуми, мета яких є ніщо інше як взяти реванш через окозамилювання і підміну понять.
    Вище керівництво Московського Патріархату всіляко намагається відхреститись від звинувачень і діє за схемою «сам дурень», зодягнувши її в християнську та моральну обгортку. Зокрема, це найбільше виявилось у полеміці керівництва РПЦвУ із секретарем РНБО Олексієм Даниловим, який подібні заходи назвав антиукраїнською діяльністю.
    Після такої заяви на Олексія Данилова, мов пси, навалились рупори РПЦвУ, які критикували секретаря РНБО за його висловлювання. Намагаючись відбілити свій так званий миротворчий форум, керуючий справами РПЦвУ митрополит Антоній Паканич у коментарі проросійському пропагандиському виданню «Vesti.ua», заявив, що їх Церква у цьому питанні виступає миротворцем. Для підтвердження своїх слів Паканич навів слова святителя Іоана Золотоустого. Утім скільки і чого б не говорив Митрополит Антоній виглядає дивно, чому так званий український владика, який бажає бути миротворцем, дає коментарі про мир проросійським виданням. Та й взагалі про який мир говорить сам владика? Про мир в неволі, чи справедливий мир у вільній і незалежній Україні, про який молиться, і який допомагає здобувати на сході Православна Церква Україна?
    Московська Патріархія намагається відбилити агресора і взяти реванш. Про це завуальовано сказав і начальник Паканича – очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій. У своєму зверненні напередодні форуму, Онуфрій закликав «опонентів» подивитись один одному в очі, чим мав на увазі забути про все. Якщо слідувати логіці митрополита Онуфрія, йому разом із Кірілом (Гундяєвем) необхідно зазирнути в очі Вселенського патріарха Варфоломія, Блаженнійшого митрополита Епіфанія і приєднатись до Православної Церкви України самому Онуфрію та його співбратам, а Кірілу визнати цю Церкву.
    Утім для Онуфрія такий крок гірший за смерть. Та забути тисячі смертей кращих дочок і синів України є явищем цілком нормальним, відати свої території агресора теж цілком закономірне явище. Саме це і відрізняє свідомих українців від посіпак Москви, чого, на жаль, за шість років не змогли зрозуміти в РПЦвУ. Як і не зрозуміли досі, що мир можна здобути лише тоді, коли агресор покине Україну, про що неодноразово наголошував Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший митрополит Епіфаній. Допомогти у здобутті миру Церква може не завдяки пустим балачкам на форумах, а молитвою, бронежилетами, та іншими засобами. Цього в Московському Патріархаті не те що не розуміють, а просто не хочуть розуміти, і тому керівництво цієї так званої Церкви замість дієвої допомоги підсовує українцям чергового троянського коня.

    Найсвіжіше

    Популярне