П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Святкування Рош га-Шана: Україна була змушена ввести обмеження

    Президент Володимир Зеленський привітав єврейську громаду України зі святом Рош га-Шана, святкування якого починається 18 вересня. Він сказав, що Україна була змушена обмежити масові заходи.
    Він сподівається, що наступного року всі повернуться до звичного ритму життя.
    «Задля безпеки життя та здоров’я людей, що є найвищою цінністю, ми були змушені обмежити масові заходи у країні, зокрема й частину традиційного відзначення цього свята», – написав він.
    Тим часом в’їзди до «Маленького Єрусалиму», так в Умані називають пару кварталів, де живуть паломники під час Рош га-Шана, перекриті блокпостами поліції. Машини проходять дезінфекцію, у водіїв і пасажирів уточнюють мету візиту.
    У меморіальний комплекс, де знаходиться могила цадика Нахмана, пропускають тільки в масках і після вимірювання температури. При цьому більшість хасидів всередині приміщення знаходяться без масок і не дотримується соціальної дистанції. Частину встановлених раніше огороджень знято. Паломники групами моляться у могильної плити.
    За порядком тут стежить приватна охорона, на вулицях – поліція і Національна гвардія. Станом на полудень поруч і всередині комплексу знаходиться близько сотні хасидів, хоча в минулі роки в цей час квартал був заповнений людьми.
    У свою чергу, хасиди-прочани, яких не пропустили до України, відсвяткують Рош га-Шана в білоруських містах Пінськ і Гомель. На даний момент на кордоні залишаються не більше 150 осіб.
    Повідомляється, що хасиди почали повертатися до Білорусі, оскільки святкування юдейського нового року почнеться через кілька годин. Ввечері п’ятниці та два наступних дні хасидам заборонено будь-що робити, в тому числі й пересуватися.
    Також повідомляється, що сьогодні до них приїжджали дипломати з посольства Ізраїлю в Білорусі, а також посол Алон Шогам. МНС та Червоний Хрест вже згортають теплі намети і табір.
    Частина паломників планує їхати до Гомеля, частина – до Пінська. Видання пише, що в Гомелі паломники вже заселяються в готелі. Крім того, деяким вдалося купити квитки на літак до Ізраїлю.
    За матеріалами РБК-Україна

    Найсвіжіше

    Популярне