Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Тисяча прочан-хасидів намагається пробитися через кордон до Умані

    Щонайменше кілька тисяч паломників-хасидів, які прямують на святкування Нового року до Умані, намагаються потрапити до України з Білорусі.
    У вівторок зранку майже 700 людей скупчилися нейтральній зоні біля українського пункту пропуску в Чернігівській області. Під вечір 15 вересня прикордонники повідомили про прибуття людей до кордону і на Волині.
    Один громадянин Ізраїлю намагався пройти кордон поза пунктами пропуску, повідомляє ДПСУ. Його затримали у болотистій місцевості і на 5 років заборонили в’їзд до України.
    Українські прикордонники стягують резерви на кордон з Білоруссю, щоб не пропустити паломників-хасидів. Вони вже другий день поспіль намагаються масово потрапити до країни на святкування Рош га-Шана.
    За його словами голови Держприкордонслужби Сергія Дейнеко, для прикриття білоруської ділянки залучено резерви Національної академії Державної прикордонної служби та Сумського прикордонного загону. Також задіяні вертоліт Мі-8, два H-125, літак DA-40 і безпілотники для моніторингу повітряного кордону.

    facebook.com/vch3082


    Очільник МВС Ізраїлю Ар’є Дері попросив, аби хасидів, які скупчилися на українсько-білоруському кордоні, пропустили до України. Він наголосив, що група паломників з чоловіків, жінок і дітей вже два тижні перебуває на кордоні України з боку Білорусі.
    «Я звертаюся до вас з проханням дозволити на надзвичайних гуманітарних підставах в’їзд для тих, хто перебуває на білоруському кордоні, тільки на період єврейського Нового року, з урахуванням обмежень і з повним дотриманням усіх санітарних норм періоду COVID-19, які ваша країна вважає потрібними», — йдеться в листі Зеленському, повідомляє РБК Україна.
    Водночас заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін прокоментував ситуацію так: «Ми з розумінням ставимося до зусиль Ізраїлю сприяти пропуску вказаних людей в Україну, у тч отримане сьогодні дипломатичними каналами звернення міністра внутрішніх справ Ізраїлю на адресу президента України».
    За його словами, це питання може вирішуватися лише шляхом перемовин урядів двох держав.

    Заступник міністра закордонних справ нагадав, що заборона на в’їзд іноземців до України діятиме до 28 вересня, а МЗС звернулося до Білорусі з проханням не пропускати іноземців, яким Київ заборонив в’їзд.
    Натомість ввечері 15 вересня речниця президента Білорусі Олександра Лукашенка Наталя Ейсмонт заявила, що Мінськ пропонує возити хасидів «зеленим коридором» прямо до Умані і назад в аеропорт.
    Своєю чергою, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков 15 вересня провів зустріч із представниками хасидської спільноти щодо ситуації з паломництвом до Умані. Він закликав всіх паломників не провокувати ситуацію на кордоні. Він зазначив, що з повагою ставиться до усіх релігійних конфесій, але через пандемію необхідно обмежити проведення масових заходів. Обмежувальні заходи були впроваджені під час святкування православної Пасхи, Хресної ходи та інших релігійних заходів.
    Нещодавно в Умані виник черговий конфлікт між хасидами та місцевими жителями. У цьому місті деякі магазини відмовляються обслуговувати паломників-хасидів. Раніше стало відомо, що Україна депортує двох прочан-хасидів за дебош в Умані.
    Затриманий громадянин Ізраїлю не зможе потрапити до України наступні 5 років

    Найсвіжіше

    Популярне