Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    На Львівщині ВО «Свобода» встановила пам'ятник з написом «Бандити з Армії Крайової»

    Посол Польщі Бартош Ціхоцький у понеділок звернувся з листом до голови Бродівської районної державної адміністрації Оксани Прокопець, висловивши рішучий протест проти відкриття в Гуті Пеняцькій, що на Львівщині, меморіальної таблиці з написом «Бандити з Армії Крайової».
    Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на польське видання Onet.
    Відзначається, що про встановлення меморіальної таблиці українцям, загиблим у Гуті Пеняцькій, стало відомо з публікацій у неділю Червоноградської міської організації ВО «Свобода» у Facebook.
    Як зазначив посол Польщі, «цей історично сумнівний і провокаційний за своїм місцем розташування пам’ятник був доповнений активістами ВО «Свобода» ганебною табличкою, присвяченою пам’яті «невинних українців, вбитих польським підпіллям та радянськими спецслужбами». «На кам’яній плиті була фраза „бандити з Армії Крайової“», — написав посол.
    Пізніше стало відомо на реакцію МЗС України.
    «2 вересня 2020 року відбулася телефонна розмова міністрів закордонних справ України Дмитра Кулеби та Республіки Польща Збігнєва Рау. Однією з ключових тем дискусії була проблема спільного минулого. Зокрема події навколо встановлення неподалік пам’ятника в Гуті Пеняцькій (Бродівський район, Львівська область) меморіальної дошки», — йдеться у повідомленні МЗС України, повідомляє УНН.
    Зазначається, що трагічні події у селі Гута Пеняцька у лютому 1944 року — це спільна пам’ять, спільна історія, спільна молитва українців, поляків та євреїв, які мешкали у цьому селі. Гута Пеняцька — це один із символів примирення між нашими народами.
    «У зв’язку з нещодавно встановленою неподалік пам’ятника загиблим в Гуті Пеняцькій у 1944 році меморіальною дошкою міністри закликали не політизувати питання трагічних сторінок спільного історичного минулого українського і польського народів та не допустити війни пам’ятників. Будь-які спірні моменти слід вирішувати виключно у площині практичної співпраці та діалогу фахівців-істориків двох країн», — вказано у повідомленні.

    Найсвіжіше

    Популярне