Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Справа за дискримінацію та нев'їзні в Україну: Що відбувається з паломництвом хасидів

    Вдень 28 серпня поліція Черкаської області відреагувала на конфлікт мешканців Умані з паломниками. За даними полції, жителі Умані намагалися перешкодити хасидам потрапити у будинок, мотивуючи це можливістю поширення COVID-19 і, на їхню думку, незаконним будівництвом.
    Поліція відзначає, що запобігла зіткненням і відкрила кримінальну справу за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України – порушення рівноправності в залежності від расової, національної належності або релігійних переконань. Слідчі дії тривають.
    Реакція єврейської громади
    У Міжнародному благодійному фонді імені Рабі Нахмана заявили, що конфлікт стався через те, що біля одного з будинків в Умані почали будувати синагогу, в результаті чого в цьому будинку почали з’являтися тріщини. Стверджується, що хасиди дали грошей на ремонт, але мешканці просили ще. Зокрема, вони хочуть, щоб будинок викупили за мільйон доларів.
    Представник фонду імені Рабі Нахмана впевнений, що відео було знято, щоб спровокувати конфлікт. Крім того, Об’єднана єврейська громада України не знайшла ознак антисемітизму в цьому конфлікті. Від фонду Нахмана була отримана інформація про майновий характер інциденту.
    Головний рабин України і Києва Моше Реувен Асман заявив, що головна причина конфлікту – відсутність умов для прийняття великих груп паломників.
    «До сьогодні в Умані не зробили так, щоб така величезна кількість людей могло цивілізовано приїхати. Президент позавчора говорив про це, що у нього є бажання зробити такий «маленький Єрусалим», побудувати готелі, інфраструктуру. Там зараз немає нормальної інфраструктури, і тому виходять конфлікти, неможливо забезпечити обслуговування такої кількості людей», – зазначив Асман.
    У свою чергу Президент України Володимир Зеленський заявив, що святкування свята Рош га-Шана в Умані в цьому році неможливо. Святкування має відбутися з 18 по 20 вересня.
    Про це президент заявив під час візиту в Черкаську область.
    «Нещодавно у мене була зустріч з представниками єврейських громад. Ми були згодні з тим, що святкування свята Рош га-Шана в цьому році в Умані неможливо», – сказав Зеленський.
    Заборона на в’їзд стала несподіванкою
    За словами головного рабина України, рішення Кабміну про заборону на в’їзд для іноземців стало несподіванкою, оскільки на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським мови про це не було.
    Він підкреслив, що хасиди з інших країн будуть виконувати рішення уряду України. Але, на його думку, в ситуації з паломництвом до Умані на святкування Рош га-Шана можна було знайти компроміс – дозволити в’їзд невеликій кількості людей, зобов’язати їх здати тести на коронавірус і організовано доставити з аеропорту до могили цадика Нахмана.
    Не всіх хасидів пускали в Україну
    За словами спікера Державної прикордонної служби Андрія Демченка, кільком десяткам хасидів відмовили у в’їзді ще до заборони щодо всіх іноземців. Зокрема, вони не могли підтвердити мету візиту, їх відправляли назад наступними рейсами за свій рахунок.
    Хасидам без результатів тесту на COVID-19 рекомендували встановити додаток «Дій вдома» для контролю самоізоляції, але з’ясувалося, що їх релігійні переконання забороняють мати смартфони.
    На Рош га-Шана в Умані можуть зібратися 2-3 тисячі хасидів
    Головний рабин України і Києва Моше Реувен Асман заявив, що на святкування юдейського Нового року може зібратися близько 2-3 тисяч хасидів. За його словами, в Умань не прилетять співробітники поліції Ізраїлю, які допомагали забезпечувати порядок в минулі роки.
    За словами Асмана, рішення української влади закрити в’їзд для іноземців стало для нього несподіванкою. А ті хасиди, які встигли прилетіти в Україну до заборони, очевидно, будуть пропущені на територію країни після здачі необхідних тестів на коронавірус і інструктажу про запобіжні заходи в зв’язку з пандемією.
    Радник міністра внутрішніх справ Володимир Мартиненко заявив, що поліція щорічно готується до масового паломництва на Рош га-Шана в Умань. Але ситуація цього року змінилася через карантинні обмеження.
    «Я впевнений, що святкування пройде не в таких великих масштабах. І крім того, у нас рішення уряду є відносного того, щоб заборонити в Україні до кінця вересня в’їжджати іноземцям. Я думаю, це сильно вплине на кількість паломників, які їхатимуть до Умані», – заявив він.
    За матеріалами РБК-Україна.

    Найсвіжіше

    Популярне