Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Путін готовий відправити війська до Білорусі. Допомога чи вторгнення?

    У Росії сформовано резерв зі співробітників силових відомств, який у разі потреби можуть відправити до Білорусі. Про це заявив Владімір Путін в інтерв’ю телеканалу «Россия».
    Про це пише «Українська правда» з посиланням на російські ЗМІ.
    «У рамках Договору про колективну безпеку (ОДКБ) Росія і Білорусія – повинні надавати одна одній допомогу в захисті суверенітету, зовнішніх кордонів і стабільності», – заначив Путін, – «У зв’язку з цим, у нас є зобов’язання перед Білоруссю. Олександр Лукашенко так і поставив питання – про те, що він хотів би, щоб ми надали при необхідності йому відповідну допомогу. Я сказав, що Росія виконає всі свої зобов’язання».
    Варто зазначити, що Організація договору про колективну безпеку, або, як його ще називають, Ташкентський договір, – це військово-політична міжнародна організація, до якої входять Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан.
    У розрізі сказаного, варто усвідомити, чому весь цивілізований світ сприйняв слова лідера РФ як готовність саме до вторгнення.
    По-перше, було обумовлено введення резерву ЗС РФ. Ані слова про виведення російського військового контингенту сказано не було. І дійсно, важко собі уявити, як Росія добровільно повертає своїх військових на власну територію після «стабілізації» ситуації.
    Натомість, більш ймовірним є сценарій, коли ЗС РФ здійснюють «тиху» окупацію Білорусі із можливим зміщенням Лукашенка та його заміною на свою «адміністрацію».
    По-друге, нинішня ситуація в Білорусі нагадує події в Україні перед самісінькою втечею Януковича до Ростова. Тогочасний Президент України просто не встиг правильно оформити своє «міжнародне прохання» про введення військ РФ до України.
    Уявімо, що Лукашенко також не встигне «попросити» допомогу і йому доведеться залишити територію Республіки Білорусь. Чи існує хоч найменша гарантія, що Кремль не використає війська для «повернення» у склад РФ «російських земель» Білорусі. Звісно ж, таких гарантій немає.
    У будь-якому випадку, для Білорусі і, на жаль, для України, це надзвичайно тривожний дзвінок.

    Найсвіжіше

    Популярне